Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Αποστόλου: Το Μάτι δεν μπορεί να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση

«Δεν θέλουμε να μείνουμε στα λόγια, θέλουμε πραγματικά να έχουμε μία τέτοια δράση από εδώ και πέρα, ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν αυτή με την πυρκαγιά στο Μάτι», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις δράσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση με σκοπό την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η περιοχή στο Μάτι δεν μπορεί να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση «για τον απλούστατο λόγο, ότι ουσιαστικά είναι σαν να περιμένουμε ξανά μια καινούρια τραγωδία». Πρόσθεσε δε ότι: «Οι στρεβλώσεις του παρελθόντος πρέπει να αποκατασταθούν, γιατί τουλάχιστον σε επίπεδο εξάντλησης όλων των δικονομικών δυνατοτήτων έχουμε ήδη συγκεκριμένα αυθαίρετα, τα οποία δεν έχουν άλλη δυνατότητα εφαρμογής δικονομικών μέσων για να στηρίξουν αυτό που θέλουν και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει το μήνυμα να είναι σαφές, θα γκρεμιστούν όλα αυτά που τελεσίδικα πλέον έχουν κλείσει. Έχουμε χρέος στο θέμα της προστασίας των εδαφών δασικού χαρακτήρα, στο θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων, στο θέμα της δημιουργίας ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει και δυνατότητα για τη συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από πλευράς όλων των υπευθύνων για τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατάστασης μια τέτοια αντιμετώπιση που θα σταματούσε τη συγκεκριμένη λειτουργία. «Απλά με κινήσεις κυρίως “ας κλείσουμε το μάτι”, “ας μεταθέσουμε λίγο αργότερα”, όλα αυτά έδιναν την δυνατότητα στους αυθαιρετούντες να συνεχίσουν».

Αναφερόμενος στην προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι το οικονομικό κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό και «από τη δική μας πλευρά ήδη είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και ιδιαίτερα τα παραγωγικά υπουργεία αυτή την ώρα έχουν επεξεργαστεί προτάσεις συγκεκριμένες -επενδυτικές και κυρίως μια στήριξη του χώρου τους προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας- και όλες οι προϋποθέσεις, όλα δείχνουν ότι ξεκινάμε αυτή την πορεία».

«Ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε, «έχει ζητήσει από τους υπουργούς να καταθέσουν ενόψει της έκθεσης της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένες προτάσεις για την πορεία μας την επόμενη περίοδο».

Σχετικά με τον αγροτικό χώρο σημείωσε ότι «αυτή την ώρα συζητάμε για το 2018 να κλείσουμε με μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, κάτι που συνιστά πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, όταν την τελευταία περίοδο έχουμε μία αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ, σημαντική σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους».

Σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών που η παραγωγή τους καταστράφηκε, λόγων έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Όσον αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που είχαμε τα 8,5 εκατ. οι πληρωμές γίνονται ή έχουν πληρωθεί. Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις στις τελευταίες ζημιές, ιδιαίτερα στα σύκα της Εύβοιας και στη σουλτανίνα της περιοχής Κορινθίας όπου είχαμε ζημιές από βροχοπτώσεις που ήταν καταστροφικές, προχωρούν».

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι με πρόσφατο μήνυμα προς τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος αναγνωρίζουν τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν. «Είναι έτοιμη η Επιτροπή να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται, κάνοντας χρήση ορισμένων μέτρων, όπως μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων. Μας καλεί ο Επίτροπος μέχρι 31 Αυγούστου να στείλουμε όλα τα κράτη-μέλη τις δικές μας τεκμηριωμένες αποφάσεις και τι επιπλέον μέτρα μπορούμε να πάρουμε και τα θεωρούμε ότι είναι κατάλληλα για τη στήριξη των αγροτών. Ενδέχεται στο ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξουν δυνατότητες στήριξης των αγροτών μέσα από συγκεκριμένους πόρους, συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

localStorage.clear();


Πηγή