Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων

Ξεκινάει σήμερα Τρίτη,  η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών.

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις ανάλογα με το επίθετο τους και συγκεκριμένα:

  • Από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου οι αιτούντες τα επίθετα των οποίων αρχίζουν από Α έως Ι
  • Από 2 Αυγούστου έως 3 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Κ έως Μ
  • Από 4 Αυγούστου έως 5 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ν έως Π
  • Και τέλος από 6 Αυγούστου έως 7 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ρ έως Ω.

Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα μετην ώρα προσέλευσης των πληγέντων.

Οι αιτήσεις, οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση του υπουργείου Υποδομών, θα υποβάλλονται σε τέσσερα γραφεία του υπουργείου που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος:

Τα γραφεία βρίσκονται:

– Στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

– Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα

– Στο ΚΑΠΗ Κινέτας

– Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Οι πληγέντες πολίτες συμπληρώνουν τυποποιημένο έντυπο αίτησης διπλής όψης, με ενσωματωμένη τυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση των στοιχείων τους.

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες, πέραν του έκτακτου επιδόματος των 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν πρόσθετα για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτήρια, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις», επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις κυβερνητικές δράσεις που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν.

«Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», τόνισε εξάλλου.

Η ενημέρωση ξεκίνησε από την αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι. Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.

Επίσης γνωστοποίησε ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. «Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και μετέφερε την εντολή του κ. Τσίπρα, ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».

Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.

Παραλλήλως, από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1046 κόκκινα.

localStorage.clear();


Πηγή