Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για όσους φέτος μπήκαν στον «στίβο» των πανελληνίων εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί μπαίνει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μετά τις 11:00 το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr.
Για να δουν ό,τι τους αφορά, θα πρέπει να πληκτρολογήσουν:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία οι σχετικοί πίνακες, να τυπωθούν και να αναρτηθούν. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του.
Πτώση στις δημοφιλείς σχολές έως και 1.000 μόρια
Φέτος φαίνεται πως θα είναι είναι λιγότεροι οι αριστούχοι. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα οι δημοφιλείς σχολές να πηγαίνουν προς τα κάτω.
Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από 200 στα κεντρικά Ιδρύματα έως και 1.000 μόρια στα περιφερειακά αναμένεται να χάσουν δημοφιλείς σχολές και τμήματα, καθώς οι επιδόσεις φέτος κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές θα παρουσιάσουν σημαντική απώλεια μορίων, ενώ οι Οικονομικές φαίνεται ότι είναι οι μόνες που θα αποτελέσουν την εξαίρεση, παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Γιώργο Χατζητέγα που επικαλείται η εφημερίδα, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για τα πάνω από 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα που από τον Σεπτέμβρη του 2019 θα δεχτούν τους πρώτους τους εισακτέους.
Παρά το ότι πρόκειται για πρώην τμήματα ΤΕΙ, η αναβάθμισή τους πολύ πιθανόν να ανατρέψει την περσινή τους βάση και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Άγνωστος Χ παραμένουν τα ειδικά μαθήματα, τα στατιστικά των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ώστε να διαμορφωθεί μια άποψη και για τα τμήματα, για τα οποία η εισαγωγή σε αυτά ορίζει εξέταση σε ειδικό μάθημα.
Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
1ο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Μόλις 968 είναι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που πέτυχαν από 18.000 μόρια και πάνω. Στην κλίμακα από 17.500 μόρια έως 20.000 μόρια υπολείπονται περίπου 400 αριστούχοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω στη δημοφιλή επιλογή της Νομικής, μείωση που πιθανόν να φτάσει έως και τα 200 μόρια. Αντίστοιχα, και η αγαπημένη επιλογή της Ψυχολογίας θα υποχωρήσει, σε ορισμένα τμήματα ακόμα περισσότερο των 200 μορίων, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις αυξάνονται λόγω των δύο νέων Ψυχολογιών που έχουν ιδρυθεί.
Παράλληλα, το εν λόγω πολυπληθές πεδίο με τις περιορισμένες θέσεις παρουσίασε φέτος μείωση υποψηφίων κατά 2.800 άτομα, αποσυμπιέζοντας τον ανταγωνισμό των προηγούμενων χρόνων και οδηγώντας τις βάσεις σχεδόν σε όλες τις κλίμακες βαθμών προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Νομική Αθήνας ανέβηκε στα 18.219 μόρια και η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.965 μόρια. Οι Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 17.949 και 17.711 μόρια αντίστοιχα.
2ο: Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Συρρικνώνεται και φέτος ο αριθμός των αριστούχων, διατηρώντας την περσινή πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές. Μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000, με αποτέλεσμα οι απώλειες στα κεντρικά πολυτεχνικά ιδρύματα να ξεκινάνε από 250 μόρια, ενώ στα περιφερειακά αναμένεται να πέσουν ακόμα και 1.000 μόρια.
Το κατώφλι των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις, καθώς, παρά την πληθώρα θέσεων, οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές. Πέρσι μόλις δύο πολυτεχνικά τμήματα (του ΕΜΠ) κατάφεραν να διατηρήσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και το Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033).
3ο: Επιστημών Υγείας
Με 400 αριστούχους μείον σε σχέση με πέρσι, προς καθολική πτώση βαίνουν στο σύνολό τους οι Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών «παίζει» με το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.
Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική Αθήνας πέρσι έφτασε τα 19.029 μόρια και η Θεσσαλονίκη τα 18.808 μόρια. Άνω των 18.000 μορίων διατηρήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι Φαρμακευτικές, Βιολογίες και Οδοντιατρικές, ενώ μόνο στην περίπτωση των γεωπονικών τμημάτων σημειώθηκε πτώση.
4ο: Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Σταθερότητα με αυξομειώσεις που δεν προβλέπονται να είναι αξιόλογες αναμένονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για το πεδίο με τις πιο χαμηλές επιδόσεις και αρκετά χαμηλές βάσεις, όμως φέτος, παρά το γεγονός ότι οι βαθμοί από 14.000 μόρια είναι καλύτεροι, δεν θα καταγραφεί αξιοσημείωτη αύξηση, καθώς οι θέσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρσι.
Στα πιο δημοφιλή τμήματα σε αυτό το πεδίο είναι οι Πληροφορικές, που πέρσι κινήθηκαν στα 16.000-16.500 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα, ενώ οι Οικονομικές Σχολές κινήθηκαν πέρσι από τα 13.000 έως τα 17.000 μόρια.
Στο «κόκκινο» στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές
Και φέτος αρκετοί μαθητές της Γ’ Λυκείου, πολλοί εκ των οποίων αρίστευσαν στις πανελλαδικές, έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Αρκετοί υποψήφιοι που κινήθηκαν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20) βάζουν στην κορυφή του Μηχανογραφικού αστυνομικές ή στρατιωτικές σχολές, αντί των νομικών, οι οποίες ναι μεν διατηρούν το κύρος τους, αλλά ταυτόχρονα οι απόφοιτοί τους προβληματίζονται από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους τα Νέα.
Οι βάσεις στα σώματα ασφαλείας
Η βάση εισαγωγής σε μια από τις πιο περιζήτητες σχολές αυτή των Αξιωματικών της Αστυνομίας, αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράψει οριακή άνοδο.
Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις η βάση μπορεί να φτάσει έως και τα 18.200 μόρια από 18.123 πέρυσι. Η εισαγωγή Αστυφυλάκων φτάνει στα 16.700 μόρια. Κοντά στα 17.200 μόρια για όσους στοχεύουν στη Σχολή Ικάρων, ενώ για τους μηχανικούς η βάση θα φτάσει κοντά στα 18.500 μόρια.
Τμήματα με ειδικά μαθήματα
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, τα τμήματα αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τα ποία συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, αναμένεται να καταγράψουν καθαρή άνοδο. Ανοδικά, θα κινηθούν και τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, στα οποία οι υποψήφιοι διαγωνίζονται και σε αθλήματα.
Τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας όλα δείχνουν πως θα τραβήξουν την ανηφόρα. Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας θα φτάσει κοντά στα 17.000 μόρια από 16.719 πέρυσι.
«Κόκκινο» χτυπούν οι προτιμήσεις όχι μόνο σε Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές. Στρατιωτικές, αστυνομικές, και σχολές πυροσβεστών κερδίζουν ολοένα έδαφος.
Σύμφωνα με την τακτική των τελευταίων ετών οι υποψήφιους φοιτητές θα ενημερωθούν για τις βάσεις εισαγωγής το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.
Πηγή