Τις βαριές συνέπειες που έχουν για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις επί μέρους χώρες-μέλη της, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά τις Ρωσίας και ως εκ τούτου και οι «αντικυρώσεις» από την πλευρά της Μόσχας, καταγράφει έρευνα του έγκυρου Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών που δημοσιεύεται σήμερα και σύμφωνα με την οποία μέσα στο 2015 έχουν «καταστραφεί» 400.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ (χωρίς την Κροατία), ενώ το κόστος στην οικονομία της ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Αυστρία, η οποία ακολουθεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στις κοινοτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και τελικά έχει στηρίξει τις σχετικές αποφάσεις των Βρυξελλών κατά της Μόσχας, ο «οικονομικός πόλεμος» ΕΕ-Ρωσίας φέρεται να κόστισε την ίδια χρονιά, 7.000 θέσεις εργασίας και 550 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Γερμανία, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αυστρίας, η ζημιά από τις κυρώσεις φέρεται να ξεπέρασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και να χάθηκαν 97.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην Πολωνία υπήρξε απώλεια 78.000 θέσεων εργασίας και σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην έρευνα του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών επισημαίνεται ότι και χωρίς τις κοινοτικές κυρώσεις, οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα επηρεάζονταν μερικώς, λόγω εξασθένισης της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας της δραστικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος.
Παλαιότερες εκτιμήσεις της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων ανέφεραν πως οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι για την Αυστρία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, σαφώς βαρύτερες σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας είχε προειδοποιήσει πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν μετά την επιβολή των κυρώσεων το 2014, ετησίως κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι συνέπειες για τον αυστριακό τουρισμό από τη Ρωσία.
Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονται σε 1.200 και από αυτές οι 550 έχουν εκεί παραρτήματα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονται άμεσα από τις κυρώσεις.Επιπλέον η Βιέννη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έδρα ρωσικών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τράπεζα Sberbank Europe -που αγόρασε την αυστριακή Volksbank International- να συντονίζει από τη Βιέννη ένα δίκτυο 277 παραρτημάτων της σε δέκα χώρες.
Από την αυστριακή θυγατρική τράπεζα της ρωσικής VTB γίνονται οι συναλλαγές της μητρικής τράπεζας σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ οι μεγάλοι ρωσικοί ενεργειακοί όμιλοι Gazprom και Lukoil έχουν εγκατασταθεί με παραρτήματά τους στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανέρχονταν το 2013 σε 3,477 δισεκατομμύρια ευρώ, οι εισαγωγές από τη Ρωσία σε 3,183 δισεκατομμύρια ευρώ, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Αυστρία ήταν το 2013, 513.600 και εκείνος των διανυκτερεύσεων τους 1.954.599.
Επίσης, σε 7,94 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των άμεσων αυστριακών επενδύσεων στη Ρωσία και σε 5,32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ο όγκος των αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Κατά μίας κλιμάκωσης ή μίας παράτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είχε ταχθεί σαφώς ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, στις συνομιλίες που είχε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βιέννη με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ.
Εξάλλου, τον σταδιακό τερματισμό των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, είχε υποστηρίξει η Αυστρία τον περασμένο Ιούνιο με σχετικό ψήφισμα της αυστριακής Βουλής, με το οποίο αυτή είχε στηρίξει το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Το αίτημα, που προέβλεπε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανάλογα με την πρόοδο της ειρηνευτικής Διαδικασίας του Μινσκ, είχε υπερψηφιστεί από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, όπως και από το κόμμα των Πράσινων της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, τον Απρίλιο, και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.
Πηγή