Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος, μία ημέρα πριν από την κηδεία.
Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στη Βρετανία είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία του Λονδίνου, καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα βρεθούν στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.
Με αυτά τα δύο κοσμήματα θα ταφεί η βασίλισσα Ελισάβετ -Το τελετουργικό
Βασίλισσα Ελισάβετ: «Σπάει» παγκόσμια ρεκόρ και μετά θάνατον -Σχεδόν 4,1 δισ. ανθρώπων θα δουν την κηδεία της
Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.
Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.
Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο.
Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας, Ντραουπάντι Μούρμου.
Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.
Η Κ. Σακελλαροπούλου θα πάει στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον σύντροφό της. Δεν προσεκλήθη ο πρωθυπουργός αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς οι προσκλήσεις από το παλάτι απευθύνονται σε αρχηγούς κρατών και όχι κυβερνήσεων.
Ποιοι αρχηγοί κρατών δεν έχουν προσκληθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κρατών σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ.
Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρυσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.
Η λίστα των προσκεκλημένων
Η «Daily Mail» έκανε και λίστες με όσους δεν προσκλήθηκαν, με όσους επιβεβαίωσαν ότι θα πάνε και με όσους δεν έχουν απαντήσει ακόμη.
Δεν προσκλήθηκαν
- Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία
- Αλεξάντρ Λουκασένκο, Λευκορωσία
- Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, Μιανμάρ
- Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι -αλλά θα κληθεί ο πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο
Δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους
- Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
- Ο Ζι Τζινπίνγκ της Κίνας
- Ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, Mohammed bin Rashid Al Maktoum
- Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ή ο γιος του, de facto ηγέτης πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ
Απάντησαν ότι θα πάνε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Τζο Μπάιντεν και Τζιλ Μπάιντεν, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών
- Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Αλεξάντερ βαν ντερ Μπίλεν, πρόεδρος της Αυστρίας
- Γιασίντα Άρντεν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
- Άντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας
- Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας
- Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, πρόεδρος της Σρι Λάνκα
- Φρανκ-Γουόλτερ Σταϊνμάιερ, πρόεδρος της Γερμανίας
- Γιουν Σουκ Γέολ, πρόεδρος της Νότιας Κορέας
- Ζαΐρ Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας
- Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
- Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
- Αντρζέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας
- Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας
- Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά
- Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος της Λετονίας
- Πόλα Μέι Γουίκς, πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
- Μοχάμαντ Σταγιέ, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
- Σαουλί Νιίστο, πρόεδρος της Φινλανδίας
- Καταλίν Νόβακ, πρόεδρος της Ουγγαρίας
- Μάικλ Χίγκινς, Ιρλανδός πρόεδρος, και Μάικλ Μάρτιν, Ιρλανδός πρωθυπουργός
Ποιοι βασιλείς, πρίγκιπες και άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών θα πάνε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Βασιλιάς Κάρολος Γ’
- Πριγκίπισσα Άννα
- Πρίγκιπας Ανδρέας
- Πρίγκιπας Εντουαρντ
- Καμίλα, σύζυγος του βασιλιά
- Σόφι, η κόμισσα του Ουέσεξ (σύζυγος του Έντουαρντ)
- Πρίγκιπας Γουίλιαμ
- Πρίγκιπας Χάρι
- Πίτερ Φιλίπς (γιος της πριγκίπισσας Άννας)
- Ζάρα και Μάικ Τίνταλ (η κόρη και ο γαμπρός της πριγκίπισσας Άννας)
- Η πριγκίπισσα Βεατρίκη και ο σύζυγός της Ζακ Μπρούκσμπακ (κόρη του Άντριου)
- Η πριγκίπισσα Ευγενία και ο σύζυγός της (κόρη του Άντριου)
- Λέιντι Λουίζ Γουίνδσορ και Τζέιμς υποκόμης Severn (τα παιδιά του Έντουαρντ)
- Ο δούκας του Κεντ, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και ο πρίγκιπας Ριχάρδος, δούκας του Γκλόστερ (εξαδέλφια της βασίλισσας Ελισάβετ)
- Κέιτ (Μίντλετον) πριγκίπισσα της Ουαλίας και Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.
- Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
- Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας
- Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας
- Ο βασιλιάς Καρλ ΙΣΤ’ Γουστάφ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας
- Βασιλιάς Χάραλντ Ε’ και βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας
- Μεγάλος δούκας Ανρί και μεγάλη δούκισσα Μαρία Τερέζα του Λουξεμβούργου
- Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ και πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό
- Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο
Η «Daily Mail» αναφέρει ότι θα παραστεί και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ με τη σύζυγό του Άννα-Μαρία.
Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα δισέγγονα της βασίλισσας και αν θα κριθεί ότι είναι ένα περιβάλλον όπου μπορούν να σταθούν.
Πώς θα καταφθάσουν οι αρχηγοί των κρατών
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο, και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Οι αρχηγοί κρατών και οι εταίροι τους θα φτάσουν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ με συνοδευόμενα πούλμαν, καθώς, «λόγω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και οδικών περιορισμών», θα κληθούν να αφήσουν τα δικά τους αυτοκίνητα.
Πότε και πού θα γίνει η κηδεία
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Η ταφή θα γίνει έπειτα στο κάστρο Ουίνσδορ, για την οποία θα πραγματοποιηθεί ιδιωτική τελετή στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνδσορ.
Με δύο κοσμήματα θα ταφεί η βασίλισσα Ελισάβετ
Βασιλική εμπειρογνώμονας δήλωσε πως η Αυτής Μεγαλειότητα ήταν απίστευτα ταπεινή και θα ήταν απίθανο να ταφεί με κάτι άλλο εκτός από την απλή χρυσή ουαλική βέρα της και ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια.
Τα περισσότερα από τα κοσμήματά της θα παραμείνουν στη βασιλική συλλογή και δεν θα ταφούν μαζί της, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος της βασιλικής κληρονομιάς.
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα είναι ντυμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ επάνω του θα τοποθετηθεί το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα.
Το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα διαθέτει σχεδόν 3.000 πολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια. Το στέμμα είχε κατασκευαστεί για τη βασίλισσα Βικτωρία το 1838. Ο πιο ιστορικά σημαντικός λίθος σε αυτό είναι το ζαφείρι του Εδουάρδου του Ομολογητή, το οποίο προέρχεται από το δαχτυλίδι στέψης του Εδουάρδου, η οποία έγινε το 1042, με αποτέλεσμα αυτός να είναι ο παλαιότερος πολύτιμος λίθος σε ολόκληρη τη βασιλική συλλογή.
Επάνω στο φέρετρο θα τοποθετηθεί επίσης το σκήπτρο που περιέχει το διαμάντι Cullinan 1, το οποίο κόπηκε από το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ, και είχε ανακαλυφθεί σε ένα ορυχείο στη Νότια Αφρική, το 1905.
Σχεδόν 4,1 δισ. θεατές θα παρακολουθήσουν την κηδεία
Η ζωντανή κάλυψη του ιστορικού γεγονότος θα μεταδίδεται από το BBC One, το BBC News και το iPlayer καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το ITV θα μεταδίδει ζωντανά την εκδήλωση στο κεντρικό του κανάλι.
Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Westminster Hall θα φιλοξενήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες που θα έρθουν να δουν το φέρετρο της βασίλισσας, πριν από την κηδεία της, τη Δευτέρα. Όσοι δεν μπορέσουν να επισκεφθούν το Λονδίνο, θα ανοίξουν την τηλεόρασή τους στην 24ωρη ροή του ιστορικού γεγονότος.
Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι 4,1 δισεκατομμύρια θεατές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την κηδεία -αριθμός που, αν επιβεβαιωθεί, θα καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ, των 3,5 δισεκατομμυρίων, που φέρεται να παρακολούθησαν τον σπουδαίο αθλητή της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, το 1996.
Πηγή