Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης. «Εκφράζω τη συγκίνησή μου για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα θερμά συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του» ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι ο Β. Βαρδινογιάννης υπήρξε «Ακατάβλητος αγωνιστής σε όλο τον βίο του, ηγετική μορφή της Aντίστασης κατά των Γερμανών στην Κρήτη αλλά και στέλεχος του Αντιδικτατορικού Αγώνα, διώχθηκε σκληρά για τις ιδέες του. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΔΑ, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς. Αξιομνημόνευτες είναι και οι προσπάθειές του για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, ενώ επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 που σαν σκοπό έχει τη συγκέντρωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974».
Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη, εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά.
Αναφερόμενος στον θάνατο του «εκ των τελευταίων επιζώντων της ιστορικής ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού» ο συντάκτης της ανακοίνωσης σημείωσε ότι ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης είχε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), στην αντίσταση στη χούντα των συνταγματαρχών, στην ίδρυση και συγκρότηση του ΚΚΕ εσωτερικού. Συμμετείχε ενεργά στην πορεία της ανανεωτικής αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΕΑΡ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ».
Επισήμανε, δε, ότι ο εκλιπών , έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία. Καθώς και ότι στις 17 Ιουλίου του 1955, μαζί με άλλους 26 συντρόφους του, στελέχη του ΚΚΕ, απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων.
Τέλος, πρόσθεσε ότι «εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του (έγραψε βιβλία και άρθρα για την εθνική αντίσταση, καθώς και για την ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού), πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων».
«Σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, εμβληματικό αγωνιστή κατά των ναζί και κατά της χούντας και διανοούμενο της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Αριστεράς» χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τον Β. Βαρδινογιάννη, μόλις πληροφορήθηκε τη είδηση του θανάτου του. «Με το έμπρακτο ήθος και το παράδειγμά του, ο δημοκράτης, αγωνιστής και διανοούμενος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, μας κληροδοτεί υψηλή παρακαταθήκη αγώνα διαρκείας, μας εγκαλεί για τα αυτονόητα που σήμερα απειλούνται ξανά» τόνισε σε σχετική δήλωσή της η κα Δούρου.
localStorage.clear();
Πηγή