Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Βούτσης: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πια «πάνω στο τραπέζι»

H καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών.

Τις θερμές ευχαριστίες του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών για την προώθηση και την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εξέφρασαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας του Λόμπι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον πρόεδρο της Βουλής.

Βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της πορνείας και της παράνομης διακίνησης γυναικών (trafficking), και η προώθηση και στη χώρα μας νόμων που έχουν θεσπίσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την κατάργηση της πορνείας, την ποινικοποίηση της αγοράς του σεξ και τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξόδου των γυναικών από τα δίκτυα της πορνείας.

«Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πια και στη χώρα μας πάνω στο τραπέζι και συζητείται ευρέως, μετά και την πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μέσα από την πορνεία και το trafficking αναπαράγονται στερεότυπα που βρίσκονται στον πυρήνα του ανδροκρατικού-πατριαρχικού μοντέλου της κοινωνίας, και ασκείται έντονη βία κατά των γυναικών. Τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο, καθώς πρέπει να δούμε και τα δικαιώματα των γυναικών που ασκούν την πορνεία. Οι επεξεργασίες που έχετε κάνει βοηθούν αυτόν τον διάλογο. Δεν υπάρχουν εχθρικά στρατόπεδα γύρω από το πρόβλημα της πορνείας, καθώς το εμπόριο διακίνησης γυναικών έχει υποκαταστήσει το εμπόριο της αποικιοκρατίας και άλλων μορφών που καταδυνάστευσαν την ανθρωπότητα».

Η επικεφαλής του λόμπι Μίκα Ιωαννίδου, καταθέτοντας το υπόμνημα με τις προτάσεις των μελών του, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών αποτελεί ένα είδος συνομοσπονδίας, στην οποία συμμετέχουν 50 ελληνικές γυναικείες οργανώσεις που διατηρούν την αυτονομία τους. «Υπάρχει έντονο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων ασκούν την πορνεία, αφού υπάρχουν μελέτες και στατιστικές που δείχνουν ότι το 90% των ανθρώπων βρίσκονται στον χώρο αυτό δια της βίας. Μετά από 15 χρόνια δράσης έχουμε μελέτες και αποτελέσματα της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε η κ. Ιωαννίδου και συμπλήρωσε: «Βασική μας θέση είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να απεγκλωβιστούν από την πορνεία και να αποκρούσουμε τη λογική ότι η πορνεία είναι επάγγελμα με την απόλυτα νομική έννοια, παρότι η άσκηση υπηρεσιών πορνείας δεν είναι παράνομη στη χώρα μας. Οι εκδιδόμενες γυναίκες για μας είναι θύματα όσων χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν μας βρίσκει σύμφωνες ότι πρόκειται για το αρχαιότερο επάγγελμα όπως είθισται να λέγεται γιατί και η δουλεία υπήρξε αποδεκτή σε άλλες εποχές, αλλά οι σύγχρονες κοινωνίες ευλόγως την έχουν απορρίψει».

Η Χρυσηίς Σφάνδου, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της ένωσης στο ζήτημα της πορνείας και στους αγώνες που κάνει από το 2001 η ένωση για την τιμωρία του πελάτη, του χρήστη, δηλαδή, υπηρεσιών στην αγορά του σεξ.

Η Μαρία Λατσού αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών σημείωσε πως, από το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφανθεί ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι αντικείμενο εμπορίου.

Η Αγλαΐα Ρομπόκου – Καραγιάννη, εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων, υπογράμμισε ότι η πορνεία αποτελεί ένα έγκλημα κατά των γυναικών και υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να κατοχυρωθεί στον κώδικα επαγγελμάτων.

Η Βέρα Σιατερλή από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» που δεν μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών αλλά συμμετέχει σε δράσεις του, σημείωσε ότι απαιτείται μία μικρή μεταβατική περίοδος πριν προχωρήσει η χώρα σε πλήρη καταστολή της πορνείας.

Η βουλευτής Μαρία Θελερίτη, τόνισε ότι εφόσον νομικά αναγνωρίζεται η άδεια άσκησης της πορνείας είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία στις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον χώρο αυτό. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος πριν θεσπιστούν νέα μέτρα, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας και να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και να συνυπολογιστούν οι υπάρχουσες δομές, πριν την ποινικοποίηση του χρήστη των υπηρεσιών σεξ, με δεδομένη πάντα την αρχή της αυτοδιάθεσης του σώματός της από κάθε γυναίκα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και βουλευτής Αννέτα Καββαδία υπογράμμισε πως το πρώτιστο μέλημα όλων είναι η προστασία των ανθρώπων – γυναικών στην πλειοψηφία τους – που βρίσκονται στον χώρο της πορνείας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα ότι όσες ασκούν την πορνεία δεν είναι θύματα διακίνησης, αλλά δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε για όσους ανθρώπους εργάζονται στον χώρο με τη βούλησή τους. Ο στόχος όλων μας είναι κοινός: η προστασία των γυναικών από τη βία, χωρίς να υπάρχει καμία αντιπαράθεση» συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, σημείωσε πως παραβρίσκεται στη συνάντηση, με την ιδιότητα της αντιπροέδρου του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη βία από το επάγγελμα, αφού στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες στην πορνεία είναι θύματα βίας. Πρέπει να δούμε τα μοντέλα αντιμετώπισης του φαινομένου που έχει πολλά στάδια πριν την καταστολή και την ποινικοποίηση και επικεντρώνονται στη στήριξη των γυναικών που εκπορνεύονται» ανέφερε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα η Βασιλεία Γιάνναρου, δικηγόρος και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών και οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στην κίνηση, Μαρία Καραχάλιου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών, Καλλιόπη Βαρουδάκη, ταμίας της Ένωσης Ελληνίδων για την Οικογένεια και τη Νεότητα, και Μαριλένα Τσικίνη, από το Λύκειο Ελληνίδων.

Ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τις κυρίες εκπροσώπους των φορέων για το διάβημά τους και τις κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο και τις όποιες πρωτοβουλίες για μια αποτελεσματική προσπάθεια καταπολέμησης κάθε μορφής καταναγκασμού και βίας σε βάρος των γυναικών και ατόμων κάθε φύλου, και την εντατικοποίηση της προστασίας όλων εκείνων που λόγω συγκυριών βρέθηκαν ή βρίσκονται ενταγμένοι στην πορνεία.

localStorage.clear();


Πηγή