Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Γ. Μουζάλας: Τα νησιά θα επιστρέψουν στο περασμένο καλοκαίρι αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Την προειδοποίηση πως σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού, απηύθυνε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση που εκδηλώνει μερίδα των νησιωτών απέναντι στους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αποδίδοντας τις αντιδράσεις αυτές στην απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων του προβλήματος εκ μέρους τοπικών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι, να οδηγείται η συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού σε αντιδράσεις που προσομοιάζουν στις λογικές της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά των hot spot στην ενδοχώρα και πως μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης, πιθανόν να οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας. “Ο φόβος μας είναι πως αν πέσει η συμφωνία, θα γίνουμε όπως πέρσι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει κύριο αίτημα, να μεταφέρουμε κόσμο απ’ τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα χωρίς να παραβούμε τη συμφωνία. Έντεκα ταξίδια στην Ευρώπη έχω κάνει – και δύο στην Τουρκία. Δεν μπορεί να λέει κανείς πως τα φανταζόμαστε. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος, έγραψε άρθρο στα «Νέα». Να πάρουν θέση όλοι” ζήτησε ο κ. Μουζάλας.

«Αντί να κλαίνε διάφοροι και να λένε πως είναι κακές οι συνθήκες ζωής των προσφύγων, εμείς προτείνουμε να τις κάνουμε καλές, να βάλουμε σπιτάκια. Προχωράμε αυτόνομα. Ο κ. Καμμένος θα μας δώσει στρατόπεδα. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι μία μορφή λύσης». Αντίθετα, εκείνοι που προτείνουν ως λύση, απλά «να μεταφερθούνε οι πρόσφυγες», αποκρύπτουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, «θα ξεκινήσει απλά το περσινό καλοκαίρι» – επισήμανε ο κ. Μουζάλας και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί μία τρίτη μονάδα φύλαξης στη Χίο, «ενός χώρου ασφάλειας, χώρου κράτησης εκείνων που κάνουν τα επεισόδια» – κάτι στο οποίο ωστόσο, όπως σημείωσε, αντιτίθεται ο δήμος Χίου, η Εκκλησία, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ είναι αντίθετες στα κλειστά κέντρα, την ώρα που η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τα κλειστά κέντρα. Πολύ γνωστοί παράγοντες προωθούν αυτήν την άποψη. Κάποιοι έχουν υποκύψει στο φόβο και στον λαϊκισμό» σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Στην παρατήρηση δε, ότι ο αν. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να κάνει ταυτοποίηση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Όποιας τα λέει αυτά λέει ψέματα – και ο κ. Αθανασίου είναι σε θέση να το ξέρει. Σας καταθέτω τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Την απάντηση της Τουρκίας στην προσπάθειά μας να μεταφέρουμε κόσμο στην ενδοχώρα. Τις οδηγίες της Ε.Ε. που λένε πως οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν στα νησιά…».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αθανασίου, ότι « η ΝΔ δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά όπου σηκώνει να γίνουν», ο κ. Μουζάλας αντείπε: «Και πού θα βρεθεί αυτός ο χώρος που δεν θα επηρεάζει τους άλλους; Στη μέση της θάλασσας; Γύρω απ’ τη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι υποδέχθηκαν 13000 πρόσφυγες με αλληλεγγύη και πατριωτική στάση» υπενθύμισε.

Στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα βοηθούσε και στην αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας, καθώς «όποιος έρχεται, αιτείται άσυλο. Έχουμε 13000 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, 50.000 αιτήσεις στην ενδοχώρα και κάνουν και προσφυγή. ‘Εχουμε μία νέα υπηρεσία ασύλου που έχει 3 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία και στη Γερμανία οι αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν 50 χρόνια ζωής. Από 200 άτομα φτάσαμε να την στελεχώνουν 700. Δεν ισχυρίζομαι πως η υπηρεσία ασύλου μας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν μπορεί όμως να κάνουμε 2000 προσλήψεις αυτή τη στιγμή. Ο μηχανισμός θα καταπέσει».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσφορία του για την στάση της Ε.Ε., η οποία «μας κάνει και κριτική γιατί αργούμε τις επιστροφές στην Τουρκία. Μας είχε υποσχεθεί 400 ανθρώπους και έχουμε 36. Η δικαιολογία είναι πως δεν έχω γιατί τους χρειάζομαι για μένα». Άλλοι σιωπούν χωρίς δικαιολογία. Το Βέλγιο λέει τώρα πως “το περιβάλλον είναι επικίνδυνο και δεν στέλνουμε”. Τους λέμε πως “γι’ αυτό υπάρχουν ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Οι δικοί μας άνθρωποι σ’ αυτό το περιβάλλον δουλεύουν. Δεν μπορεί να δουλεύουν στις Βρυξέλλες”».

«Εμείς καταγγέλλουμε αυτήν την υποκρισία. Αλλά όποιος φαντάζεται πως ο οποιοσδήποτε υπουργός μπορεί να πάρει ένα άσπρο άλογο και να κατακτήσει τις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη, εγώ δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε παλαιότερες δηλώσεις του: «Είπα πως αυτό που συνέβη στη Μόρια ήταν τυχαίο γεγονός. Μία γυναίκα εκεί που μαγείρευε, έσκασε το γκαζάκι. Αλλά ακριβώς επειδή συνέβη εκεί, παύει να είναι τυχαίο γεγονός και είναι γεγονός ευθύνης για να βελτιώσουμε τις συνθήκες».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην ενδοχώρα (Θέρμη, Κιλκίς κ.ά.) για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και την έλλειψη εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, ο υπουργός τις απέδωσε, είτε σε λάθος εντυπώσεις, είτε «στο γνωστό τρυκ, ότι επικαλούμαστε τις κακές συνθήκες για να μην δεχθούμε τους πρόσφυγες».

«Μέσα σε δύο μήνες από τότε που διαλύσαμε την Ειδομένη δημιουργήσαμε 55000 θέσεις. Δεν ήταν καλές, αλλά παλεύουμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς απ’ τα καπέλα. Η Γερμανία είχε για 9 μήνες ανθρώπους μέσα στα γήπεδα και έχει ακόμα και σήμερα – ενώ έχει υποδομή εδώ και 40 χρόνια» σημείωσε. Όσο για τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, δεν έκρυψε ότι οι σχέσεις του υπουργείου με τις οργανώσεις αυτές, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές:

«Γίνεται τεράστια κουβέντα αρνητικά για τις ΜΚΟ και έχω την εξής θέση: Έρχονται να καλύψουν κενά. Έχουν πάρει πολλά χρήματα για να δουλέψουν για το σκηνικό αυτό. Δεν ήταν δική μας επιλογή αλλά της Ευρώπης. Παρότι η Ευρώπη λέει πως θα πρέπει να δουλέψουν για το πλάνο της κυβέρνησης, στην Ειδομένη μας πολέμησαν. Δεν ήθελαν να την αδειάσουμε».

«Εάν υπάρχει κατασπατάληση χρημάτων, αυτά είναι χρήματα της Ε.Ε.. Εμείς δεν έχουμε δυνατότητα ελέγχου – την έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε,Ε.. Αυτό είναι νομικό ζήτημα» σημείωσε. Παρά ταύτα, ο κ. Μουζάλας δεν αρνήθηκε πως υπάρχει κατασπατάληση χρημάτων εκ μέρους μη κυβερνητικών οργανώσεων, και σημείωσε μάλιστα πως ορισμένες οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, την ίδια στιγμή που έχουν λάβει χρήματα από την Ε.Ε. προκειμένου να τις βελτιώσουν. «Η UNICEF πήρε λεφτά για να είναι στο στρατόπεδο της Μόριας και να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες από αφυδάτωση και καταγγέλλει πως κινδυνεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως στην εκπομπή παρενέβη ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος υπερασπίστηκε τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης:

«Αν η απομόνωση και σύλληψη των παραβατικών στοιχείων γινόταν τον καιρό που έπρεπε, αν είχαν συλληφθεί εκείνοι που έβαλαν φωτιά, αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι επιθέσεις εναντίον των προσφυγικών καταυλισμών στη Μόρια) δεν θα είχαν συμβεί. Οι Χιώτες με μεγάλο ρεαλισμό είδαμε απ’ την αρχή την κατάσταση και δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε όλη η κοινωνία. Διαπιστώσαμε ωστόσο, πως όλες οι προσπάθειες του δήμου, μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει αυτής της διοικητικής μέριμνας που χρειάζεται για να στηριχθούν πραγματικά. Ούτε η υπηρεσία ασύλου λειτούργησε τον καιρό που έπρεπε, ούτε η Αστυνομία. Όταν έχεις ανθρώπους που τους έχουν κλέψει δύο και τρεις φορές το σπίτι, από μία μικρή μερίδα παραβατικών, εκεί ο Χιώτης δημότης χάνει την εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πιστέψει πως η τρίτη δομή θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

«Ο δήμαρχος δεν λέει αλήθειες» απάντησε ο Γ. Μουζάλας. «Δεν έχει καμία πρόταση εκτός ίσως απ’ το να πέσει η κυβέρνηση» σχολίασε, κατηγορώντας τον δήμαρχο Χίου ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και τις επιστολές που έχει δεχθεί το υπουργείο του ενάντια στην μετακίνηση των χοτ σποτ στην ενδοχώρα.

Τέλος, σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως «η οποιαδήποτε αστάθεια στη περιοχή με ανησυχεί – η οποιαδήποτε μεταβολή καταστάσεων οφείλω να με ανησυχεί».

«Οι πληροφορίες μας λένε πως δεν υπάρχει συνωστισμός στα τουρκικά παράλια. Η πείρα όμως λέει, πως υφίσταται στο έλεγχο της Τουρκίας και εκεί είμαστε εκτεθειμένοι. Επιμένουμε πως θα πρέπει και τα δύο μέρη – και η Ε.Ε. και η Τουρκία – να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» δήλωσε ο υπουργός.


Πηγή