Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Γαλεντέρης: Η κεταμίνη που βρέθηκε στη Τζωρτζίνα μπορεί να σκοτώσει ενήλικες άνδρες, πόσο μάλλον ένα κορίτσι

Για τις 31 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου δικάζεται για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, απολογούνταν σχεδόν επί τέσσερις ώρες στην ανακρίτρια, ωστόσο διεκόπη, με τον συνήγορο της Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, να υποβάλει νέο αίτημα εξαίρεσης στο πρόσωπο της ανακρίτριας, καθώς επικαλείται μεροληψία της δικαστικής λειτουργού.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου έκανε λόγο για «σοβαρή εμπλοκή» στην απολογία της που δεν υπέγραψε η κατηγορουμένη, καθώς αγνοήθηκαν τα δικά της αιτήματα, όπως για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των ιατροδικαστών.

«Τα ερωτήματα της ανακρίτριας είναι σε επίπεδο κουτσομπολιού», φέρεται να υποστήριξε ο Αλέξης Κούγιας.

Γαλεντέρης: «Όλες οι εκθέσεις δείχνουν χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί από ποιο λόγο προκλήθηκε η υποξία, που είναι αποτέλεσμα της ασφυξίας.

«Όλες οι εκθέσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος προήλθε από την χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, από την λεγόμενη υποξία. Ακόμα και η τεχνική σύμβουλος της κατηγορουμένης αναφέρθηκε στην υποξία, η οποία προκάλεσε και την εκφύλιση στα κύτταρα του ήπατος. Εδώ πρέπει να αποδοθεί η αιτία της υποξίας. Δηλαδή να βρουν εάν υπάρχουν κάποιοι λόγοι που η υποξία προκλήθηκε, πέραν της ανθρωποκτονίας. Δηλαδή αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο από το οποίο προκλήθηκε η υποξία», τόνισε.

«Για να αποδώσουν παθολογικά αίτια στην υποξία, πρέπει να βρουν στοιχεία»

«Αυτός είναι ο ρόλος των επιστημονικών συμβούλων, να διερευνήσουν τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τον φάκελο νοσηλείας και ό,τι άλλο, για να αποδώσουν την υποξία σε κάποιο άλλο αίτιο. Αυτό έχει γίνει από τους πραγματογνώμονες που ορίστηκαν, τους κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, και έχουν δώσει την έκθεσή τους στις Αρχές, οι οποίοι αποδίδουν την υποξία σε ασφυξία. Για να αποδώσουν σε παθολογικά αίτια θα πρέπει να βρουν κάποια άλλα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν υποξία και τα οποία μπορούν να αιτιολογηθούν μέσα από τα δεδομένα της υπόθεσης», συμπλήρωσε ο κ. Γαλεντέρης.

«Η ασφυξία σε αυτές τις ηλικίες δεν αφήνει ιδιαίτερες κακώσεις, όπως σε ενήλικα»

Ο κ. Γαλεντέρης όταν ερωτήθηκε για το γεγονός των κακώσεων τόνισε: «Η ασφυξία στην ηλικία των δύο αυτών παιδιών, δηλαδή η απόφραξη των έξω στομίων, δεν αφήνει ιδιαίτερες κακώσεις, όπως αυτές που θα άφηνε σε έναν ενήλικα ο οποίος ενδεχομένως να πάλευε για τη ζωή του».

Όπως πρόσθεσε: «Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν τις δυνάμεις να παλέψουν, οπότε οι κακώσεις που περιμένουμε να βρούμε δεν είναι αυτής της έκτασης που περιμένουμε να δούμε σε έναν ενήλικα. Αυτά είδαν οι ιατροδικαστές και οπωσδήποτε την απουσία κάποιου παθολογικού ευρήματος

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής διευκρίνησε πως το βασικό θέμα είναι η υποξία να διαπιστωθεί πως προκλήθηκε: «Όταν μιλάμε για ασφυξία μιλάμε για απόφραξη αεροφόρων οδών. Υποξία είναι το θέμα πώς προκλήθηκε. Οι δύο ιατροδικαστές αποδίδουν την υποξία στην ασφυξία. Η ασφυξία είναι ένας εξωγενής παράγοντας που έρχεται να στερήσει τον αέρα από τον ασθενή. Η υποξία είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης».

«Από τον φάκελο όπως προκύπτει και από την πρώτη ιατροδικαστική, δεν προκύπτει παθολογικό αίτιο», τόνισε.

«Η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στη Τζωρτζίνα, μπορεί να σκοτώσει»

Όσον αφορά την κεταμίνη επεσήμανε πως η συγκέντρωση που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, έχει καταγραφεί στη βιβλιογραφία ότι δρα τοξικά ακόμα και σε ενήλικες άνδρες, τονίζοντας ότι «ναι, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε ένα ανήλικο κορίτσι».

«Αυτή η ποσότητα κεταμίνης ανιχνεύθηκε μεταθανάτια. Εδώ θέλει μια προσεκτική ερμηνεία των συγκεντρώσεων. Αυτή η συγκέντρωση έχει καταγραφεί στη βιβλιογραφία ότι δρα τοξικά ακόμα και σε ενήλικες άνδρες. Μπορεί να προκαλέσει άπνοια, δηλαδή καταστολή του αναπνευστικού κέντρου και το θάνατο σε ενήλικες άνδρες. Πόσο μάλλον σε ένα ανήλικο κορίτσι», τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι να βρούμε περιπτώσεις που δεν προκάλεσε τοξικότητα, το θέμα είναι να βρούμε προϋποθέσεις που προκάλεσε τοξικότητα. Εδώ αυτό εξετάζεται, αν αυτή η ποσότητα μπορεί να δράσει τοξικά και όπως αποδεικνύεται από την βιβλιογραφία, που έχω στην κατοχή μου και που έχω διερευνήσει το θέμα, ναι αυτή η συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει άπνοια και ουσιαστικά καταστολή του αναπνευστικού κέντρου και εν τέλει το θάνατο σε ένα ανήλικο κορίτσι».

«Για να θολώσουν τα νερά, χρειάζονται συγκεκριμένα αίτια όχι γενικόλογα»

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι η πλευρά της υπεράσπισης, προσπαθεί να «σπείρει» αμφιβολίες, τόνισε: «Για να μπορέσουν να θολώσουν τα νερά, θα πρέπει να αποδόσουν αυτή την υποξία σε συγκεκριμένα αίτια όχι σε γενικόλογα, πρέπει δηλαδή να περιγραφεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός».


Πηγή