Το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα, SAMP-T θέλει να προμηθευτεί ο Ερντογάν για λογαριασμό της Τουρκίας, ενώ Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν για ελληνική υπεροπλία στον αέρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό χθες και κατά τη διάρκεια των εκτενών συζητήσεων, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για αγορά του υπερσύγχρονου όπλου αεράμυνας. Πρόκειται για αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα που κατασκευάζεται από την εταιρεία Eurosam και περιλαμβάνει το ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού Arabel, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός και τους τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Aster επί τροχοφόρων οχημάτων.
Μάλιστα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι έχει συζητήσει επί της συγκεκριμένης πρότασης και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Συμφωνήσαμε και με τον Μακρόν»
«Θέλουμε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη φάση της υπογραφής για το SAMP-T. Θέλουμε να μπουν οι υπογραφές. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα αμυντικά μας συστήματα. Στο θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό (της Ιταλίας) συμφωνήσαμε πλήρως , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως , συμφωνήσαμε και με τον Μακρόν. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και να προχωρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ελιγμός για να καλοπιάσει τους Αμερικανούς
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη η αγορά του συγκεκριμένου εξοπλισμού αποτελεί μια κίνηση ελιγμού για τον Ερντογάν σε σχέση με το ρωσικό σύσημα S-400, ώστε να βάλει τέλος στις αμερικανικές κυρώσεις και να ικανοποιήσει τον Λεύκο Οίκο, με τον οποίο οι σχέσεις δεν διανύουν τις καλύτερες των ημερών τους.
«Καμία απειλή δεν μπορεί να υποτιμηθεί»
Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι η τουρκική ηγεσία έχει θορυβηθεί από την αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο και την ενδεχόμενη αγορά των F-35, αεροσκάφη 5ης γενιάς που θα εξασφαλίσουν στην ελληνική πλευρά υπεροπλία στον αέρα.
Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ μετέφερε ότι ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής Πανεπιστημίου και Πολιτικός Αναλυτής είπε στο Haber Global: «Καμία απειλή δεν μπορεί να υποτιμηθεί διότι το σχέδιο πρέπει να γίνει ανάλογα με όσα κάνουν. Η Ελλάδα επιχειρεί να αγοράσει 20 F-35, αγοράζει F-16, όπως και καταδρομικά από τις ΗΠΑ. Ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών».
Πηγή