Οι δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στις οποίες εμφανιζόταν να εξαρτά το «ξεπάγωμα» των πωλήσεων τεθωρακισμένων προς την Τουρκία από την αποφυλάκιση του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουτζέλ, μία μόλις μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγινε αφορμή για έντονες αντιδράσεις εναντίον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ακόμη και για σχόλια που κάνουν λόγο για «βρώμικο deal» με την Άγκυρα.
«Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια βρώμικη συμφωνία», αναφέρει σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι «δεν τερματίζει κανείς μια ομηρία δίνοντας τεθωρακισμένα στους απαγωγείς», σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ στο περιοδικό Der Spiegel, όπου ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πώλησης τεθωρακισμένων στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους’. Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι προκειμένου να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων. Και έτσι θα παραμείνει, όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Γιουτζέλ».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τον αρθρογράφο του ARD ως ανταλλαγή, η οποία, αν συμβεί, «θα είναι το πιο κυνικό deal της χρονιάς».
«Θέλει ο κ. Γκάμπριελ πραγματικά να πει ότι το αντάλλαγμα για την αποδέσμευση περαιτέρω εξοπλιστικών για τον τουρκικό στρατό θα γίνει με όπλα της Rheinmetall;», διερωτάται ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει με πολιτικά ή νομικά θέματα γύρω από την υπόθεση της φυλάκισης του Γιουτζέλ, αλλά με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων και μάλιστα εδώ και χρόνια.
«Για αυτό και δεν θα αλλάξει κάτι μετά την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ. Αντιθέτως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα αποτελούσε λόγο επανεξέτασης της κατάστασης. Ο κ. Γκάμπριελ διατρέχει τον κίνδυνο με την δήλωσή του στο Spiegel να γκρεμίσει μόνος του όσα έχτισε ο ίδιος», καταλήγει το σχόλιο.
localStorage.clear();
Πηγή