Οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες.
Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Ραλφ Τίσλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK).
Σύμφωνα με τον Ραλφ Τίσλερ, οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περιφερειακές και προσωρινές διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Κίνδυνος για μπλακ άουτ στη Γερμανία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Ωστόσο, αιτία των διακοπών δεν αναμένεται να είναι μόνο οι ελλείψεις ενέργειας, αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευθούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή. «Ο κίνδυνος αυτού αυξάνεται από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τίσλερ.
«Πρέπει να περιμένουμε μπλακ άουτ το χειμώνα», δήλωσε ο Τίσλερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Τίσλερ τόνισε ότι αναφερόταν σε βραχυπρόθεσμες διακοπές ρεύματος, παρά σε μεγάλης κλίμακας διακοπές.
Μαζέψτε νερό, κονσέρβες και κεριά, λέει η γερμανική Πολιτική Προστασία
Όταν ρωτήθηκε για την προετοιμασία για κρίσιμες καταστάσεις, ο Τίσλερ είπε ότι έχει αποθέματα με νερό και κουτιά με κονσέρβες, αρκετά ώστε να κρατήσουν για δέκα ημέρες.
Πρόσθεσε πως, επίσης, χρειάζεται ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρία, αλλά και κεριά, καθώς και τα πιο σημαντικά προσωπικά έγγραφα, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο αξιωματούχος προέτρεψε τους πολίτες της Γερμανίας να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές κρίσεις και να έχουν υπόψη τους ότι δεν θα είναι κάθε στιγμή διαθέσιμο ό,τι μπορεί να χρειάζονται.
Τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι για απρόβλεπτες κρίσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πανδημία, σημείωσε ο Τίσλερ. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι είναι πιθανό να υποφέρουν από φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε.
Επίσης, ο Τίσλερ είπε ότι είναι απαραίτητη η προστασία των εγκαταστάσεων από διακοπές ρεύματος με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπούν και οι τηλεπικοινωνίες.
«Ακόμη και αν ο πόλεμος διεξάγεται σε γειτονικές χώρες, η ζωή των Γερμανών επηρεάζεται άμεσα» είπε ο Τίσλερ και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερα καταφύγια στη Γερμανία, αλλά ακόμη και πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το πολύ το 3% του πληθυσμού. «Εστιάζουμε στο πώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια. Μιλώ για υπόγεια γκαράζ, σήραγγες ή υπόγειες σιδηροδρομικές στοές», συμπλήρωσε.
Πηγή