Αν κάποτε το να σπουδάσει κανείς αποτελούσε το όνειρο της οικογένειάς του ή και του ιδίου και ήταν σημαντικό για να αποκτήσει κύρος και μεγαλύτερες δυνατότητες για μια σπουδαία καριέρα, σήμερα, στην παγκοσμιοποιημένη, ανταγωνιστική κοινωνία της τεχνολογίας, της εξειδίκευσης και των απέραντων πεδίων έρευνας και εργασίας που αυτή χρειάζεται, αποτελεί αναγκαιότητα και επιτακτική ανάγκη.
Οι σπουδές σήμερα είναι αναγκαίες
Χωρίς σπουδές και έναν σημαντικό όγκο πληροφοριών, ένας νέος που εισέρχεται στην αγορά μοιάζει, αν όχι καταδικασμένος, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποιημένος.
Για να καλυφθούν οι γνωσιακές ανάγκες του σύγχρονου εργαζομένου, έχουν δημιουργηθεί άπειρα εκπαιδευτικά ιδρύματα -ιδιωτικά και δημόσια- όλων των βαθμίδων. Βέβαια, ιδανικά, κάθε απόφοιτος της Μέσης Εκπαίδευσης επιθυμεί να φοιτήσει σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ και, ιδανικότερα, να κάνει και μεταπτυχιακό.
Παρότι συνηθίζουμε να λέμε ότι η Παιδεία είναι δωρεάν, η αλήθεια είναι ότι η Ανώτερη και η Ανώτατη Εκπαίδευση συνήθως κοστίζουν πολύ. Οι πιο τυχεροί που θα σπουδάσουν στην πόλη όπου ζουν είναι πιθανόν να χρειαστούν χρήματα για μεταπτυχιακά προγράμματα ή διδακτορικό, ενώ όσοι αναγκαστούν να διαμείνουν μακριά από το σπίτι τους, σε άλλη πόλη της Ελλάδας ή, ακόμα χειρότερα, στο εξωτερικό, θα χρειαστούν μια μικρή -ή και μεγάλη- περιουσία για να επιτύχουν τον στόχο τους, ανάλογα με το πού θα διαλέξουν να σπουδάσουν.
Ακόμη και αυτοί οι οποίοι προτιμούν μια πιο γρήγορη εκπαίδευση -όπως ένα ΙΕΚ, για παράδειγμα- πρέπει να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα στην προσπάθεια αυτήν, ενώ για τους εργαζόμενους νέους η φοίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελεί σχεδόν… φαντασίωση.
Κόπος, χρόνος, χρήμα
Οι σπουδές χρειάζονται κόπο, χρειάζονται χρόνο και, κυρίως, χρήμα. Και ποιες είναι, άλλωστε, οι καλές σπουδές; Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα με πολλές απαντήσεις για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έχει μπερδευτεί από την πολλή προσφορά γνώσεων και τη μικρή εργασιακή ζήτηση.
Σαφώς, καλές σπουδές είναι αυτές που προτιμά ο κάθε νέος, οι οποίες ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του και στα ενδιαφέροντά του. Και, φυσικά, οι καλές σπουδές είναι απαραίτητα εργαλεία για μια καλή θέση εργασίας ή για περαιτέρω έρευνα. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, στην Ελλάδα αναγνωρίζονται συνήθως περισσότερο τα πτυχία από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΕΑΠ: Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με ισχυρό πτυχίο
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) είναι ένα από τα 22 Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας. Ως επίσημος φορέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπόκειται στη νομοθεσία που διέπει τα ΑΕΙ και παρέχει πτυχία τα οποία είναι απολύτως ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοί του δικαιωματικά χαρακτηρίζονται Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Μάλιστα, το εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδό του ξεπερνά πολλά από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ οι καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, για τη φοίτηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν απαιτούνται Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενώ ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν χρειάζεται να μετοικήσει εντός της χώρας ή στο εξωτερικό για την απόκτηση του πτυχίου του.
Επιπλέον, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει και Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα οποία σχεδιάστηκαν από κορυφαίες Ακαδημαϊκές Επιτροπές, με υψηλού επιπέδου γνώσεις και εφαρμοσμένη πρακτική εμπειρία, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία εν γένει.
Και τα πτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι πρωτοπόρα, καινοτόμα και σχεδιασμένα απόλυτα σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποβλέπει στο να βγάλει στην αγορά εργασίας απόλυτα καταρτισμένους επαγγελματίες, συχνά σε πολύ ιδιαίτερα αλλά και απαραίτητα -ειδικά για τα εθνικά δεδομένα- γνωστικά αντικείμενα.
Σπουδές εξ αποστάσεως και για εργαζομένους!
Σπουδές με ανάλογο περιεχόμενο και θεματική στόχευση δεν προσφέρονται με εξ αποστάσεως Εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ της χώρας, αποκλείοντας, συνεπώς, την πρόσβαση στη συγκεκριμένη πληροφόρηση των ήδη εργαζόμενων ατόμων, αλλά και ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης και αδυνατούν να έχουν καθημερινή φυσική παρουσία στον χώρο μάθησης, είτε γιατί κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές είτε γιατί έχουν οικογένεια ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο.
Με την Εκπαίδευση εξ αποστάσεως, μπορεί οποιοσδήποτε -Έλληνας ή αλλοδαπός- να επιλέξει και να παρακολουθήσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει μέσα από μια ευρεία γκάμα επιστημών, χωρίς να επιβαρυνθεί με το κόστος του ενοικίου και όλων των άλλων οικονομικών εξόδων τα οποία συνεπάγεται μια μετακόμιση.
Επιπλέον, πρέπει να συνεκτιμηθεί η ευελιξία στον τρόπο παρακολούθησης, ο οποίος γίνεται εξ αποστάσεως, μέσω νέων εκσυγχρονισμένων διαδικτυακών πλατφορμών και ψηφιακών πρακτικών.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα χαριτολογούσε κάποιος, αν ισχυριζόταν πως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι, ίσως, το… πιο δημοκρατικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας!
Δείτε αναλυτικά τα πτυχιακά προγράμματα σπουδών εδώ.
localStorage.clear();
Πηγή