Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Εξόρμηση ενημέρωσης των αγροτών από την κυβέρνηση

Πανελλαδική εξόρμηση, πρωτίστως σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για όλο το πλέγμα των δράσεων που έχουν ήδη αναληφθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αλλά και τις δυνατότητες βελτιωτικών κινήσεων όπου χρειάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο τρεις κεντρικές ημερίδες όπου θα αναλυθεί διεξοδικά η υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και οι προοπτικές της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

«Είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους αγρότες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τους βασικούς στόχους του υπουργείου ήταν αφενός η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των αγροτών για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν και αφετέρου η αναζήτηση από κοινού λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που έχει προαναγγείλει μέρος του αγροτικού κόσμου, ο κ. Αποστόλου θα επαναλάβει την πρόσκληση για διάλογο όχι μόνον στο υπουργείο αλλά και σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθούν οι βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων.

«Υπήρξε μια δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στα λεγόμενα “25 σημεία”. Να έρθουν λοιπόν οι αγρότες να συζητήσουμε, να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση πάνω σε αυτές τις δεσμεύσεις. Για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη ρευστότητα, το κόστος παραγωγής, τις πληρωμές, το εργόσημο κ.λπ. Θα φανεί εκεί ότι στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί», έχει ο ίδιος κατ΄επανάληψη δηλώσει.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης όπου μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων επιχειρείται η αντιμετώπιση των παθογενειών και η περαιτέρω ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι η ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι σχεδιασμοί έρχονται να απαντήσουν κατ’ αρχάς στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε επίπεδο ρευστότητας και κόστους παραγωγής, ενώ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυση δίκαιων αιτημάτων τους στο πλαίσιο των δανειακών δεσμεύσεων της χώρας, αλλά και της ισότιμης μεταχείρισης με άλλες επαγγελματικές τάξεις.

Ήδη, έχει δρομολογηθεί η εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «Κάρτα του Αγρότη», η οποία παρέχει τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους αγρότες αναλόγως των αναγκών που καλούνται να καλύψουν στη διάρκεια της χρονιάς. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες τράπεζες (και συνεταιριστικές).

Παράλληλα, έχουν καταβληθεί εγκαίρως και εντός χρονοδιαγράμματος επιδοτήσεις και εξισωτική αποζημίωση, με αποτέλεσμα στην εκπνοή της χρονιάς να έχουν εισρεύσει στον αγροτικό κόσμο πλέον των 2 δισ. ευρώ, ενώ αποκαθίσταται και η ομαλή καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε δικαιούχους αγρότες των οποίων το ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο έχει υπέστη ζημίες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, καταβλήθηκε η βασική και πράσινη ενίσχυση ύψους 1,7 δισ. ευρώ και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 245 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στο φορολογικό και ασφαλιστικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση της πλειονότητας των αγροτών σε σχέση με το παρελθόν. Μεταξύ άλλων οι αγρότες τυγχάνουν υψηλό αφορολόγητο, περίπου 9.500 ευρώ, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ και πλήρες αφορολόγητο σε ότι αφορά στην εξισωτική αποζημίωση. Σύμφωνα, δε, με όσα κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από τις αλλαγές στη φορολογία θα επιβαρυνθεί μόλις το 1,5% των αγροτών που δηλώνει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στη νέα χρονιά. Το εν λόγω πρόγραμμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους περίπου 6 δισ. ευρω.


Πηγή