Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Εποπτεία στην Ελλάδα και μετά το μνημόνιο εξετάζουν οι θεσμοί

Το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018, προετοιμάζουν οι θεσμοί που θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πηγές της εφημερίδας μεταφέρουν ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Ο λόγος του έντονου ενδιαφέροντος των δανειστών για τη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα είναι, όπως αναφέρουν οι πηγές τους, η μεγάλη διάρκεια και το ύψος του δανειακού προγράμματος της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση σημειώνουν, κάνοντας τον διαχωρισμό από τις άλλες μεταμνημονιακές χώρες. Εξετάζεται, έτσι, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας, που θα φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα.

Ο λόγος του έντονου ενδιαφέροντος των δανειστών για την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα είναι -σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας- η μεγάλη διάρκεια και το ύψος του δανειακού προγράμματος της χώρας.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, σημειώνουν, διαχωρίζοντας τη χώρα από τις άλλες μεταμνημονιακές χώρες.

Εξετάζεται, έτσι, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας, που θα φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, έχει διατυπωθεί πρόταση για σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αν και οι πηγές έχουν παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο έχει πρακτικές δυσκολίες.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα διέπεται από το πλαίσιο παρακολούθησης των μεταπρογραμματικών χωρών ως προς τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, ενώ νέο μνημόνιο είναι πιθανό σε περίπτωση που θα στηριχτεί από τη λεγόμενη ενισχυμένη πιστωτική γραμμή του ESM, μετά τη λήξη του προγράμματος της.

localStorage.clear();


Πηγή