Στις θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ισότητα των γυναικών στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
H Σοφία Ζαχαράκη, τοποθετήθηκε σε πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα: «Ενισχύοντας ένα περιβάλλον που αξίζει και υποστηρίζει τις γυναικείες επιχειρηματικές προσπάθειες».
Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, το 2022 η Ελλάδα εντάσσεται, μαζί με άλλες δώδεκα χώρες, σε αυτές που προσφέρουν πλήρη νομική ισότητα αντρών και γυναικών, ενώ το 2023 η χώρα μας, κατάφερε να ανέβει τρεις θέσεις στο δείκτη ισότητας των φύλων από το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, που είναι διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο.
Φόρουμ Δελφών: Πλεύρης, Παππάς και Κατρίνης απευθύνουν μήνυμα συμμετοχής, χωρίς ακραία πόλωση, στις ευρωεκλογές
Πικραμμένος από Δελφούς: Ζητάει ξεκάθαρη θέση από τον Τσίπρα για τη Novartis -«Ήταν απλά κακός χειρισμός;»
Ζαχαράκη: Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση ανήλθε στο 53,6%
Σημείωσε δε ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση ανήλθε στο 53,6%, αν και ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό αναδεικνύει ότι πρόκειται για θέσεις χαμηλότερες στην ιεραρχία, την ώρα που το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται σε 60,4%. Παρατήρησε, όμως, ότι, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, το 2023, στην Ελλάδα, οι γυναίκες που ανήλθαν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Ένα θέμα, όπως είπε, που πρέπει να παρακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια για να δούμε την εξέλιξή του.
Επίσης, η κα Ζαχαράκη, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για να βοηθήσει την αύξηση των ποσοστών αυτού του είδους, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει νομοτεχνική εργασία έτσι ώστε να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η οδηγία που πρόσφατα πέρασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις ανώτατες διοικητικές θέσεις (αφορά κυρίως τα ΔΣ μεγάλων εταιρειών). Επιπλέον, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα εισαχθεί στο εθνικό δίκαιο κι έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών κάτι που παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο, παρότι κλείνει η ψαλίδα στις αμοιβές, αλλά ακόμη απέχουμε για την ισότητα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο με το Σήμα Ισότητας που δίδεται με συγκεκριμένα κριτήρια– το οποίο έχουν λάβει ήδη 13 μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες με το κέντρο Καινοτομίας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθώς και την νεανική επιχειρηματικότητα.
Πηγή