Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιό του για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, την ίδια ημέρα που το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αμετάκλητα τον νόμο για την επιβολή φόρου σε μεγάλους ομίλους της ψηφιακής τεχνολογίας, αψηφώντας τις απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το βρετανικό νομοσχέδιο θα διασφαλιστεί ότι «οι μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού τομέα θα πληρώνουν φόρο για τις υπηρεσίες τους, ανάλογο με την αξία που παράγεται από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Την επιβολή αυτού του φόρου είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο ο Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Οικονομικών. Αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 2% σε ορισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google), τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή τα διαδικτυακά καταστήματα. Εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο Απρίλιο, μόνο όμως στις εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών (560 εκατ. ευρώ) και μπορεί να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου υπενθύμισε σήμερα ότι το Λονδίνο θα προτιμούσε να δοθεί μια συνολική λύση στο θέμα της φορολόγησης αυτών των εταιριών, για αυτό θα το θέσει στη σύνοδο της G7 την επόμενη εβδομάδα. “Μόλις βρεθεί μια επαρκής λύση σε διεθνές επίπεδο, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τον δικό μας ψηφιακό φόρο”, εξήγησε.
Στο νομοσχέδιο δεν κατονομάζονται οι εταιρείες που μπαίνουν στο στόχαστρο, όμως είναι δεδομένο ότι ο φόρος αφορά τους αμερικανικούς κολοσσούς Google, Amazon, Facebook, Apple και άλλους.
Πηγή