Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη»

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε, να είμαστε το πρόβλημα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Αυτό έχει συνέπειες», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην εμπέδωση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πρώτο που πρέπει να συνεννοηθούμε είναι ότι η Ελλάδα μέσα σ΄ αυτό το κλίμα (σ.σ. των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει το περιθώριο ξανά να μας αντιμετωπίσουν με τον τρόπο που αντιμετωπιστήκαμε με το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας στην ομιλία του, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και από την πλευρά της Ελλάδας – όπως είπε – απαιτείται συνεννόηση, και μια στρατηγική που θα αναδείξει εντός της Ευρώπης και εντός της Ευρωζώνης το ρόλο και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η χώρα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το βασικό αίτιο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση ήταν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επεσήμανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, η κρίση δεν προέκυψε τυχαία και ήταν μια βαθιά κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε σε βάθος ώστε να απαντήσουμε σ΄ αυτό το θέμα της ανταγωνιστικότητας», είπε, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει «να λύσει εκκρεμότητες δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα ο λεγόμενος αστικός εκσυγχρονισμός δεν υλοποιήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Μείναμε μια χώρα αρκετές φάσεις πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, για την ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κ. Πιτσιόρλας, τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων τόνισε: «Οφείλουμε να συνεννοηθούμε ότι θα διαμορφώσουμε ή θα προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όχι επειδή μας το ζητάνε οι δανειστές, αλλά έπρεπε να το είχαμε κάνει μόνοι μας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέρα από τις μεταρρυθμίσεις η χώρα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα, ενώ κάνοντας αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είπε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν οι λόγοι που ορισμένες επιχειρήσεις (σ.σ. ανέφερε χαρακτηριστικά τη ΔΕΗ) καθυστέρησαν να ενταχθούν στις ΑΠΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σχεδιάσει τα βήματα και να θέσει στόχους για να μην χαθεί το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ καταλήγοντας ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε: «Δρόμος επιστροφής στις παλιές συνήθειες δεν υπάρχει για τη χώρα».

localStorage.clear();


Πηγή