Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024

Η Ευρώπη απορρίπτει τους Ρώσους διπλωμάτες: Απελάσεις, διαμαρτυρίες, απομόνωση και μπογιές λόγω Ουκρανίας

Ο Ρώσος διπλωμάτης, Σεργκέι Αντρέγιεφ ένιωθε ανεπιθύμητος στη Βαρσοβία, ακόμη και πριν οι διαδηλωτές του ρίξουν κόκκινη μπογιά στο πρόσωπο στις 9 Μαΐου.

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Αντέγιεφ, πρέσβης της Μόσχας στην Πολωνία, διαπίστωσε ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας είχαν παγώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες να συναντηθεί με Πολωνούς αξιωματούχους για οποιαδήποτε διπλωματική συζήτηση ήταν αδύνατες.

Το κομμωτήριο που επισκεπτόταν τακτικά αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει και οι ασφαλιστικές εταιρείες απέρριψαν την κάλυψη των οχημάτων της πρεσβείας. «Ουσιαστικά, είμαστε απομονωμένοι», είπε ο Αντρέγιεφ στο Reuters, πριν από το περιστατικό με τη μπογιά τη Δευτέρα.

Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι Ρώσοι διπλωμάτες αντιμετωπίζονται -τουλάχιστον- με ψυχρότητα, με συμπεριφορές που ποικίλλουν ανάμεσα σε διπλωματικές απελάσεις από τις κυβερνήσεις, μεμονωμένες διαμαρτυρίες από πολίτες και αρνήσεις υπηρεσιών από εταιρείες.

Ενδεικτικό είναι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέλασαν τουλάχιστον 400 Ρώσους διπλωμάτες και προσωπικό υποστήριξης. Επίσης, η Βαρσοβία δέσμευσε ένα κτίριο που συνδέεται με τη ρωσική πρεσβεία και το Όσλο μετονόμασε έναν δρόμο μπροστά από τη ρωσική αποστολή σε «Πλατεία Ουκρανίας».

Η εισβολή στην Ουκρανία «πάγωσε» την Ευρώπη απέναντι στους Ρώσους διπλωμάτες

Η σύγκρουση διάρκειας ήδη 10 εβδομάδων της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχει εκδιώξει πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα σπίτια του και έχει ισοπεδώσει τις πόλεις. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την εισβολή ως απρόκλητη επίθεση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ξεκίνησε για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Τα έθνη της Δύσης απάντησαν εξοπλίζοντας τον στρατό της Ουκρανίας και επιβάλλοντας σαρωτικές κυρώσεις στις ελίτ και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Οι «συμφορές» των διπλωματών δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος ή με την ευρύτερη δυτική απάντηση, αλλά είναι ένα εμφανές παράδειγμα του βάθους του αισθήματος ενάντια στην εισβολή, το οποίο έχει φτάσει μέχρι τη Μόσχα.

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες ώθησαν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να προειδοποιήσει τους διπλωμάτες να κυκλοφορούν με πολλή προσοχή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού οι πρεσβείες σε Ρώμη, Σόφια και Πράγα δέχθηκαν αρκετές επιθέσεις. Στο Λονδίνο τον Απρίλιο, διαδηλωτές στοίβαξαν μαγειρικά σκεύη και συσκευές μπροστά από την αποστολή της Ρωσίας, διαμαρτυρόμενοι για τις ρωσικές λεηλασίες στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν επιθέσεις, ουσιαστικά τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των θεσμών μας και κατά της φυσικής ασφάλειας των διπλωματών. Δεν συνιστούμε να βγαίνουν έξω μόνοι τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, χαρακτηρίζοντας την αντιρωσική ατμόσφαιρα που πυροδοτείται από τη Δύση ως μεροληπτική.

Πολωνία: Έλουσαν τον Ρώσο πρέσβη με κόκκινη μπογιά σε εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες κατά του ναζισμού

Στην Πολωνία, ο Αντρέγιεφ βρέθηκε τη Δευτέρα στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Βαρσοβίας για να καταθέσει λουλούδια για τον εορτασμό της 77ης επετείου από τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας, όταν περικυκλώθηκε από διαδηλωτές -κάποιοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν «φασίστες» στη ρωσική αντιπροσωπεία- και μια γυναίκα πέταξε κόκκινη μπογιά στο πρόσωπό του.

Η διαδηλώτρια που πέταξε κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρέσβη / Φωτογραφία: AP
Η διαδηλώτρια που πέταξε κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρέσβη / Φωτογραφία: AP

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα στις πολωνικές αρχές, τις οποίες κατηγόρησε ότι «πρακτικά συνεννοήθηκε» με τους διαδηλωτές. Μιλώντας στο Reuters τον Απρίλιο, ο Αντρέγιεφ είπε ότι η Πολωνία παραβίασε τη Σύμβαση της Βιέννης που καθορίζει κανόνες για τη φιλοξενία των διπλωματών. Η πρεσβεία, πάντως, δεν προέβη σε περισσότερα σχόλια μετά τη διαμαρτυρία της Δευτέρας.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό ως λυπηρό, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι διπλωμάτες απολαμβάνουν ειδικής προστασίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τις οποίες εκπροσωπούν».

Μέγεθος… τσουνάμι στις επιθέσεις και τον αποκλεισμό των Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη

Τον προηγούμενο μήνα, η ελβετική αστυνομία είπε στο Reuters ότι υπήρξαν «εκφράσεις δυσαρέσκειας, απειλές και ζημιές σε περιουσία της ρωσικής πρεσβείας» και ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί σε «απροσδιόριστες» προσαρμογές ασφαλείας. Στο Βουκουρέστι, ένας οδηγός σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό του στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας στις 6 Απριλίου.

Όπως και στη Βαρσοβία, τα μετρητά της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, με τη Μόσχα να δίνει εντολή στους διπλωμάτες εκεί να μειώσουν τις δαπάνες στο ελάχιστο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή από μια χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να συνεργάζεται με την πρεσβεία.

Στη Λιθουανία, δύο μεγάλες τράπεζες έχουν σταματήσει ή αναμένεται να διακόψουν τις μεταφορές χρημάτων από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και, όπως στην Πολωνία, οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητα των πρεσβειών.

«Δεν ασφαλίζουμε ό,τι συνδέεται με τη ρωσική πρεσβεία. Καταλαβαίνω ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εμπορικής φύσης, αλλά έχουν να κάνουν με τη φήμη και τις ηθικές μας επιλογές», δήλωσε ο Andrius Romanovskis, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών της Λιθουανίας.

Η ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, τη Βίλνα, επιβεβαίωσε τα προβλήματά της. «Το τελευταίο διάστημα η πρεσβεία αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, καθώς και με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από ορισμένες εταιρείες βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου, Αλεξάντερ Κουντριάβτσεφ.

Η τσεχική πρωτεύουσα Πράγα άλλαξε το όνομα της οδού της πρεσβείας σε «Οδός Ουκρανών Ηρώων«, ενώ ο δήμος στον οποίο εδρεύει η ρωσική πρεσβεία ζήτησε το ρωσικό σχολικό κτίριο, που δεν χρησιμοποιήθηκε από τότε που οι Τσέχοι απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, να διατεθεί για παιδιά Ουκρανών προσφύγων.

Τα μέτρα οδήγησαν σε κάποια αντίποινα από μια όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία, η οποία έχει εκδιώξει απροσδιόριστο αριθμό Ευρωπαίων διπλωματών.


Πηγή