Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Η Λαγκάρντ επιμένει για το χρέος, ο Τσίπρας ανοίγει πόρτα στο ΔΝΤ

Εμμένει στη θέση της πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Και παρά τις σφοδρές επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα κατά του οργανισμού, αλλά και τους ισχυρισμούς ότι δεν χρειάζεται η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ «κάρφωσε» τον έλληνα πρωθυπουργό σε χθεσινή της συνέντευξη στη «Le Parisien».

«Για να δεσμευθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρέπει, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος να είναι βιώσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου στη γαλλική εφημερίδα. «Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων», εξήγησε.

Για μία ακόμη φορά η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε πως η ελάφρυνση δεν σημαίνει «κούρεμα», αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω σημαντικών επιμηκύνσεων των δανείων στήριξης και χαμηλά πλαφόν στα επιτόκια αποπληρωμής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή της κ. Λαγκάρντ κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ζήτησα το ΔΝΤ να μην πετάει την μπάλα μπροστά, αλλά να έχουμε μια συνολική λύση για το χρέος». Όπως είπε, «ζήτησα από τη Λαγκάρντ να μην σπαταλά χρόνο και να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους».

Τόμσεν: Μη βιώσιμο το χρέος, υφεσιακά τα πλεονάσματα 3,5%

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, στο ίδιο πάνελ με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Ο Τόμσεν τόνισε πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους. Ομοίως ξεκαθάρισε πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.
Σχετικά με τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ερωτηθείς ειδικά για το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο Δανός αξιωματούχος ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητούσε στόχο 1,5%.

«Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ανέφερε.

Μέτωπο με τη ΝΔ

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει με επιστολή του, τον Ιούλιο του 2015, την εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ τη δέσμευσή της για παραμονή του ΔΝΤ.

Κατά την προσφιλή τακτική του, στο εσωτερικό της χώρας δαιμονοποιεί και επιτίθεται στο ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό παρακαλεί για την παραμονή του στο μνημονιακό πρόγραμμα. Τόσο θράσος, τόση υποκρισία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά τους πάντως, σχολιάζοντας αργότερα τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg άφησαν αιχμές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η νέα εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στο Bloomberg δεν συνοδεύθηκε από αλλαγή στάσης. Και πάλι φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ, ενώ συνέχισε να παραδίδει μαθήματα πολιτικού καιροσκοπισμού και κυνισμού. Βλέπει το καταστροφολογικό του αφήγημα να καταρρέει και επιβεβαιώνει καθημερινά το στρατηγικό του αδιέξοδο, πλέον και στο διεθνές ακροατήριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όπως τόνιζαν, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποκρύπτοντας ότι αυτή οφείλεται στην από το Δεκέμβριο του 2015 διατυπωμένη επιμονή του ΔΝΤ σε παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.


Πηγή