Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Θ. Πλεύρης: Με δικαιότερο τρόπο η εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ

Τέλος στην υποεκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή.

Με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο βάζουμε τέλος στην τρομακτική υποεκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή, υποστηρίζοντας τη σχετική διάταξη της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο υπουργός ανέφερε πως σήμερα στη σύνθεση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ υπάρχει μια κλιμάκωση των μελών που εκλέγονται, δηλαδή, οι σύλλογοι που έχουν μέχρι πενήντα μέλη εκλέγουν έναν εκπρόσωπο. Μέχρι διακόσια μέλη δύο εκπροσώπους. Μέχρι πεντακόσια τέσσερις εκπροσώπους. Με χίλια μέλη έξι εκπροσώπους. Με δύο χιλιάδες, δέκα εκπροσώπους. Μέχρι τρεις χιλιάδες, δεκαπέντε εκπροσώπους, ενώ για πάνω από τρεις χιλιάδες, για κάθε εκπρόσωπο που είναι να βγει, χρειάζονται χίλιοι εγγεγραμμένοι. Αυτό, είπε ο υπουργός δημιουργεί μια τρομακτική υποεκπροσώπηση των μεγάλων ιατρικών συλλόγων. Έτσι, από τον Ιούνιο απέστειλα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μια επιστολή όπου τους ανέφερα ότι βούλησή μας είναι να έχουμε ένα σύστημα δικαιότερο ως προς την εκπροσώπηση των γιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν επιθυμούσε να ανοίξει αυτό το θέμα προεκλογικά και οι περισσότεροι Σύλλογοι, που άλλωστε όλη αυτή η διαδικασία τους είναι αδιάφορη, υπό την έννοια ότι δεν έχουν άνω των τριών χιλιάδων μελών και είχαν ζητήσει να παραμείνει το καθεστώς που υπάρχει. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά κατέθεσαν μια πρόταση για ένα σύστημα βάσει των εγγεγραμμένων μελών, που θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έφτανε περίπου το 50% των εκπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου στον ΠΙΣ καθώς έχει εγγεγραμμένα είκοσι έξι χιλιάδες τετρακόσια μέλη.

«Eπιλέξαμε μια λύση, η οποία είναι δικαιότερη ως προς την εκπροσώπηση»

Εμείς, εξήγησε ο κ. Πλεύρης, επιλέξαμε μια λύση, η οποία είναι δικαιότερη ως προς την εκπροσώπηση, χωρίς όμως να φτάνει στο απόλυτο αναλογικό πλαίσιο, όπως τέθηκε και από τον ΙΣΑ και τον ΙΣΠ και εισηγούμαστε με την τροπολογία αυτή πως για πάνω από τους τρεις χιλιάδες, ενώ για κάθε έναν εκλέκτορα ήθελε χίλιους εγγεγραμμένους, το όριο να πάει στους διακόσιους εγγεγραμμένους. Οι μικροί σύλλογοι βγάζουν εκπρόσωπο με πενήντα έως διακόσια μέλη, αναλόγως του μεγέθους τους. Έτσι, δεν επηρεάζεται αριθμητικά αυτοί που θα εκλεγούν ως εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από τους μικρούς σε μέλη Συλλόγους αλλά αυξάνουμε το Σώμα. Έτσι για παράδειγμα ο ΙΣΑ από το 10% δεν θα πάει στο 50% που του αναλογεί, αλλά στο 25%. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς ανεβαίνουν και αυτοί οι Σύλλογοι σε ποσοστό όπως και οι σύλλογοι οι οποίοι έχουν άνω των τριών χιλιάδων εγγεγραμμένων.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η ρύθμιση αυτή «σίγουρα κινείται στη σωστή και εξορθολογισμένη κατεύθυνση. Δεν αλλάζει ο αριθμός της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ αλλά αυξάνεται το Σώμα» και «η εκπροσώπηση γίνεται αναλογικότερη χωρίς να νοθεύεται η βούληση των ιατρών οι οποίοι ψηφίζουν».


Πηγή