Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για τη διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα

«Σταθμό» για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα χαρακτήρισε τα έτη 2017-2018 ο Χόρχε Σάντσεζ, πρόεδρος ΔΣ si-Cluster/Corallia στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε, τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση και έναρξη εργασιών του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, την επιστροφή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, τη θεμελίωση της πρώτης θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων σχετικών με το διάστημα στην Ελλάδα ενώ σημαδεύτηκε από την επίσκεψη στην Αθήνα του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Γιαν Βέρνερ (Jan Woerner) και του Ευρωπαίου αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο (Luca Parmitano).

«Το διάστημα είναι κάτι πολύ μεγάλο και για να πετύχουμε ως χώρα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, πανεπιστήμιων και ερευνητικών κέντρων, δημόσιου τομέα αλλά και πολιτών/εθελοντών» τόνισε ο κ. Σάντσεζ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ελληνικού διαστημικού οργανισμού στη χώρα. «Χρειαζόμαστε ελληνικό διαστημικό οργανισμό» είπε και συνέχισε «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που δεν είχαν. Χρειαζόμασταν ένα μοναδικό οργανισμό που να μπορεί να συντονίζει όλα τα υπουργεία και τους φορείς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της χώρας».

«Το 2017 όταν ακούσαμε ότι το υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ελληνικό διαστημικό οργανισμό τοποθετηθήκαμε δημόσια και είπαμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό γιατί χρειαζόμαστε μόνο έναν οργανισμό να συντονίζει. Αυτός ο φορέας θα πρέπει να μην διαγράψει το παρελθόν που υπάρχει στη χώρα αλλά να κεφαλαιοποιήσει σε αυτό, να χαράξει εθνική στρατηγική, να εκπροσωπεί τη χώρα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών εντός της χώρας. Το 2017 -2018 ήταν σταθμός για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ο ΕΛΔΟ και τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει. Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια επέστρεψε στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για πολύ σημαντικό γεγονός καθώς για οκτώ χρόνια είχαμε μηδενική συμμετοχή. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και τεράστιες ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Σάντσεζ.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Σάντσεζ επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα μικροδορυφόρων. «Το πρόγραμμα μικροδορυφόρων είναι πολύ χρήσιμο για τη χώρα. Ελπίζουμε μετά από όλα όσα έγιναν να συνεχίσει. Το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν μας ευχαριστεί. θα θέλαμε να βρεθεί ένας τρόπος να συμβιβαστούν όλα όσα δημιουργήθηκαν» τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι 11 μικροδορυφόροι, συνολικού προϋπολογισμού 23,9 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο έργο που εγκρίθηκε από το ΨΗΠΤΕ, λίγο μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Η χρηματοδότηση της απαραίτητης υποδομής και της συστοιχίας των μικροδορυφόρων θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τη σχετικά χαμηλή δημοσιότητα που λαμβάνει το διάστημα στην Ελλάδα, σημαντικότατος αριθμός επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εθελοντικών οργανισμών δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200.000.000 ευρώ και περισσότερους από 3.000 απασχολούμενους.

Όπως ανέφερε ο Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογές (ΕΒΙΔΙΤΕ) «οι εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος στη χώρα έχουν μια δυναμική πολύ μεγάλη. Πέρυσι έκλεισαν με τζίρο 170 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ανάπτυξη 8% ετησίως».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ ετησίως, με τον δεύτερο πιο υψηλό ρυθμό παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η επιστροφή επένδυσης του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πότσης «Το διάστημα είναι μια αγορά που μπορεί να βοηθήσει και να υλοποιήσει το όραμα που έχουμε ως χώρα, να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό που έχουμε προκειμένου να φτιάξουμε μια καινοτομία η οποία είναι ακριβή σαν προϊόν και σιγά σιγά να τη βγάλουμε στο εξωτερικό».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στον τομέα του διαστήματος έχει κάνει αρκετά πράγματα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υποδομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για το διάστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι αργήσαμε να φτιάξουμε τον ΕΛΔΟ που βασικός ρόλος του είναι να αρχίσει να αναπτύσσει τη στρατηγική της χώρας απέναντι στις διεθνείς ομάδες ενέργειες και τις διεθνείς εξελίξεις. θα πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε και επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γυρίσουν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια οι επενδύσεις στον τομέα του διαστήματος στην Αγγλία, λόγω του Brexit, να έρθουν στην Ελλάδα και γι αυτό χρειάζεται μια ισχυρή εθνική στρατηγική».

Σημειώνεται ότι τo ΔΣ του si-Cluster, εκπροσωπεί 65 οργανισμούς, επιχειρήσεις, startups, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητα στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.

To si-Cluster είναι ένα δυναμικό και σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών. Αποτελείται από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ πέρα από τη βιομηχανική του βάση, ισχυροποιούνται οι δεσμοί συνεργασίας του με όλους τους παράγοντες του οικοσυστήματος της καινοτομίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητικών κέντρων, δικτύων και ενώσεων, των εθνικών, ευρωπαϊκών, και περιφερειακών αρχών καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων σε αυτόν το απαιτητικό τεχνολογικό τομέα.

Το si-Cluster συντονίζει πέντε πολύ σημαντικά συνεργατικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων στο χώρο της αεροδιαστημικής, μέσω της συνεργασίας των μελών του.

localStorage.clear();


Πηγή