«Δεν θα επιτρέψουμε χωρίς δημοψήφισμα ή εκλογές να έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή» τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια.
«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος.
Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα και είπε: «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη, κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει».
Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει η πρόσκληση για τα Σκόπια.
Ο Πάνος Καμμένος είπε πως «η συμφωνία είναι κακή και θα κάνω ότι μπορώ να την μπλοκάρω».
Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή με 151 βουλευτές, τότε θα άρει τη στήριξή του.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ, αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, και αν δεν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».
«Αν έρθει η συμφωνία με 151 ψήφους θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση και θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του πω ότι αίρω τη στήριξή μου σε αυτήν την κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές», ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος.
Ο Υπουργός Άμυνας, ξεκινώντας την ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή του απουσία από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν «λόγω του χειρισμού μιας υπόθεσης του υπουργείο Άμυνας» και μπαίνοντας κατευθείαν στο ζήτημα του Σκοπιανού είπε: «Για εμάς το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση για τη χώρα, μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή.
Όλες οι άλλες προϋποθέσεις που έχουν μπει για να ισχύσει, είναι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια. Μέχρι τότε είμαστε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου».
Σημείωσε, επίσης ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ είναι η κύρωση της συμφωνίας, για την οποία είπε ότι «δεν είναι καν έγκυρη, αφού δε φέρει την υπογραφή του προέδρου της πΓΔΜ».
Τόνισε, τέλος ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, είπαν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση για είσοδο στο ΝΑΤΟ αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα και η αλλαγή του συντάγματος» της γειτονικής χώρας.
localStorage.clear();
Πηγή