Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Κεφαλογιάννη: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Στην ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής «ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο της κύρος, να πρωταγωνιστήσει, στην πρώτη γραμμή, στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσει, με ρόλο ενεργό, να εγγυάται τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου», αναφέρθηκε μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση, με θέμα «Η Ελλάδα σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, πεδία αιχμής – προτάσεις υπέρβασης», η βουλευτής Α’ Αθήνας και τομεάρχης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Η χώρα μας χρειάζεται μια στρατηγική ώστε να ανακτήσει το χαμένο της κύρος. Να βρεθεί στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ και να συνεχίσει να εγγυάται τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Να συνεχίσει και να προαγάγει τις συμμαχίες της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι αυτονόητες προϋποθέσεις είναι η πολιτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη, η νέα εθνική ενότητα. Η Ελλάδα μπορεί, πρέπει να γίνει και θα γίνει, μια σύγχρονη, ισχυρή υπερήφανη και δυναμική χώρα», ανέφερε.

«Η χώρα μας πορεύεται σήμερα με έλλειμμα εμπιστοσύνης την ώρα που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν. Το να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών και την απομόνωση, είναι μια εθνική υπόθεση. Η Ελλάδα πρέπει να θωρακισθεί Σταθερότητα ναι ακινησία όχι», συνέχισε.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε την ανάγκη για μια minimum συμφωνία όλων όσων πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από την κρίση. «Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναζητά την αναγκαία ωριμότητα συνεννόησης σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ό,τι δεν έπραξε δηλαδή η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η συγκρουσιακή κουλτούρα δεν ωφελεί κανέναν, κυρίως δεν ωφελεί την χώρα. Η νέα εποχή απαιτεί ευρύτερες συνθέσεις. Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να δείχνουμε τον δρόμο της εξωστρέφειας».

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κ. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για «πρωτοφανή κλιμάκωση, με αποκορύφωμα την πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «στρατιωτικοποίηση» των διμερών επαφών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, να δίνει διαρκώς τον δικό του τόνο και το υπουργείο Εξωτερικών να παραμένει απόν.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών η κυρία Κεφαλογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραχώρησε στη γείτονα χώρα τους όρους μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να κάνει. Εμείς, έχουμε αποσαφηνίσει την θέση μας. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στην κρίση που έχει εκδηλωθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία και χαρακτήρισε «αδιανόητο», να μην έχει η αξιωματική αντιπολίτευση ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Πρέσβης επί Τιμή , Αλέξανδρος Μαλλιάς.

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που επί δεκαετίες αποτελούσαν σταθερούς πυλώνες του εθνικού μας προσδιορισμού και της εθνικής ασφάλειας, βρίσκονται σήμερα σε μια παρατεταμένη κρίση ταυτότητας, έλλειψης και σταθερότητας στόχων. Στην Ευρώπη δυστυχώς προεξοφλούμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου με πρόσχημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό, θα επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη πλέον θέση των αντιευρωπαϊκών αναθεωρητικών και αντιενοποιητικών δυνάμεων σε μεγάλο αριθμό κρατών».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η ορθή προσέγγιση θα ήταν να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εντός του κοινοβουλίου πολιτική στήριξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε συστηματικά μέσω του Μακεδονικού να θίξει την αξιωματική αντιπολίτευση και υπονόμευσε κυρίως τις δικές της επιλογές.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο κ. Μαλλιάς υποστήριξε πως «η έλλειψη βούλησης της Συμμαχίας να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας μας υποχρεώνει να ζητήσουμε εγγύηση ασφάλειας σε διμερές επίπεδο πρωτίστως σε σχέση με τις ΗΠΑ, μέσω μιας πολυετούς συμφωνίας για τη βάση της Σούδας».

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν στην Ευρώπη αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική, έκανε από την πλευρά του ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε στην άποψη που εκφράζει στη Γαλλία η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κυβερνηθεί με «ομόκεντρους κύκλους», και πρόσθεσε ότι ο πυρήνας αυτού του συστήματος θα είναι η ασφάλεια. «Η θεωρία της ήπιας ισχύος σταδιακά εγκαταλείπεται», είπε.

Ο κ. Λάβδας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει διπλωματικά τις αμυντικές της δαπάνες και να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια προβληματική και ασταθής περιοχή και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ελλάδα, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

«Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες τότε μπορεί να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Δύση, να ενισχύσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με την χώρα μας αναφορικά με την Τουρκία και να αξιοποιήσει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

localStorage.clear();


Πηγή