Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Κινέζος πρόεδρος: Στρατηγικός εταίρος της Κίνας η Ελλάδα

Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας έχει ενισχυθεί χάρη σε σας». Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα, ενώ δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό» δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή στίβο «κομβικής σημασίας» προσθέτοντας πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας.

Ο πρόεδρος της Κίνας και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα, έδωσαν προτεραιότητα στα θέματα του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκδήλωσε ενδιαφέρον και για χρηματοπιστωτικά θέματα.

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά ενώ ο πρόεδρος Τζινπίνγκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο Shenhua Group για συνεργασία σε προγράμματα πράσινης ενέργειας και στην αναβάθμιση σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Να δώσουμε ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς μας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης, είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε εξάλλου ότι είναι πολύ δημοφιλή στην Κίνα τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Επισήμανε ότι η ΕΕ είναι βασικός εταίρος της Κίνας και ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή. Επιδιώκει δε την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα. Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια σειρά από τομείς όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επένδυση στο λιμάνι ει ναι υψηλής σημασίας και πως μοιραζόμαστε τον στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Στάθηκε, όπως άλλωστε και ο Κινέζος πρόεδρος, στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Επισήμανε επίσης το ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις. Επισήμανε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και από τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Κλείνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο Σι να επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και παράλληλα η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

localStorage.clear();


Πηγή