Η απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος «μας δίνει μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι βήμα-βήμα θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις περικοπές που έχουν γίνει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ανέδειξε το προσφυγικό και το περιβάλλον ως τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πολιτισμός αποτελεί «επείγουσα προτεραιότητα» που έχει τη δύναμη να προστατεύσει την Ευρώπη από τους κινδύνους που μπορεί να την διαλύσουν.
«Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από το πώς μας δέχονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται στον πυρήνα, στα θεμέλια του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επομένως είναι απαραίτητη η πιο στενή συνοχή μεταξύ των διαφορετικών όψεων του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό, όπως αναγνωρίζουν όλοι» δήλωσε η κυρία Κονιόρδου, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στην οποία συμμετέχει, στο Βερολίνο. Αναφέρθηκε δε στον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος δεν περιορίζεται στην αρχαιότητα, αλλά έχει μια διαχρονική πορεία, «μια πολύ μεγάλη περιπέτεια», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι απόδειξη για την διατήρηση της συνοχής του ελληνικού πολιτισμού είναι η ίδια η ελληνική γλώσσα.
«Η γλώσσα μας είναι η απόδειξη της αντίστασης αυτού του απίστευτου DNA του πολιτισμού μας. Σε όλες τις περιπέτειες τις ιστορικές, τις διακοπές, τις εισβολές, βλέπουμε ότι ο πολιτισμός μας έχει την απίστευτη ιδιότητα να αφομοιώνει οτιδήποτε είναι περαστικό ή ξένο ή τραυματικό και να το κάνει ελληνικό. Χωρίς αυτό να αποτελεί εθνικιστική έκφραση» διευκρίνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «αν οι Έλληνες συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο μας προσόν, τη μεγάλη μας ικανότητα, μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα, στον 21ο αιώνα, ένα καινούργιο δώρο στην Ευρώπη: το δώρο μέσα από τον διάλογο, μέσα από την αποδοχή του διαφορετικού, μέσα από την διαλεκτική σκέψη, η οποία αποδέχεται το διαφορετικό και δεν του δίνει τον χώρο της σύγκρουσης, αλλά της υπέρβασης της σύγκρουσης μέσα από την σύνθεση».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η χθεσινή απόφαση του Eurogroup μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές και για την πολιτική στον πολιτισμό, η κυρία Κονιόρδου τόνισε ότι «σαφώς μας δίνει μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία το γεγονός ότι βήμα-βήμα θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις περικοπές που είχαν γίνει – και όχι μόνο στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, το προσφυγικό και το περιβάλλον.
«Και οι δυο αυτές καταστάσεις έχουν επιπτώσεις στο πολιτικό επίπεδο, με την αύξηση των φωνών που θέλουν να μας διαλύσουν στην Ευρώπη ή οδηγούν σε εθνικιστικές κατευθύνσεις, κάτι το οποίο είναι και πνευματικά μια οπισθοδρόμηση απέναντι στα βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη», συνέχισε η υπουργός και επισήμανε ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πια κάτι που έρχεται τελευταίο, αλλά αποτελεί τον συνεκτικό ιστό που θα ξεπεράσει τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να διαχωρίσουν την Ευρώπη και να την διαλύσουν». Είναι, επομένως, μια «επείγουσα προτεραιότητα ο πολιτισμός και θέλουμε να πιστεύουμε – κι αυτός είναι ο κοινός λόγος όλων και εδώ και στις Βρυξέλλες – ότι δεν υπάρχουν μόνο οι οικονομικές παράμετροι, αλλά μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να βρούμε βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον».
localStorage.clear();
Πηγή