Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει τον πλανήτη, με την κατάσταση σε κάποιες χώρες να είναι οριακή. Ειδικά η Ισπανία μετράει πια περισσότερα από 10.000 θύματα με τα μεγάλα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν μία σκληρή πραγματικότητα.
Ο επικεφάλης της ΜΕΘ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζει αυτά που αντιμετωπίζει το προσωπικό δίνοντας τη μάχη κατά της επιδημίας του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει το BBC, οι υπεύθυνοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Vall d’Hebron στην Καταλονία αναφέρουν ότι ο συνωστισμός των ασθενών στη ΜΕΘ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πάλη για την καταπολέμηση του ιού.
Σε βίντεο που έχει δημοσιεύσει το βρετανικό Μέσο, καταγράφεται η καθημερινότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο επικεφαλής της Εντατικής, δρ Ricard Ferrer, μέσα από την Αίθουσα Ελέγχου της ΜΕΘ αναφέρει: «Όλες οι οθόνες είναι συνδεδεμένες κεντρικά, όπως επίσης και όλα τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών που γίνονται δεκτοί στη ΜΕΘ».
Στη συνέχεια μιλάει για την περιοχή που προετοιμάζονται τα φάρμακα: «Εδώ ετοιμάζουν οι νοσοκόμες τα φάρμακα που θα δοθούν στους ασθενείς με κορονοϊό και επίσης έχουμε ένα μικρό εργαστήριο για τα δείγματα. Όλυ αυτή η περιοχή είναι για τον Covid-19. Εδώ έχουμε 18 ασθενείς με πνευμονία. Μερικοί χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέουν και μερικοί χρειάζονται επιπλέον βοήθεια».
Ο Καταλανός γιατρός δείχνει και μία αίθουσα όπου βρίσκονται ασθενείς: «Αυτές είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος ασθενής χρειάζεται έξτρα στήριξη για να λαμβάνει οξυγόνο».
Ο δρ Antonio Roman, διευθυντής της κλινικής, λέει χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι οι ΜΕΘ. Πενταπλασιάσαμε τις υποδομές μας αλλά ακόμη και έτσι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετές υποδομές για να νοσηλευτούν αρκετοί ασθενείς που θα έχουν ανάγκη αναπνευστήρα. Έχουμε 169 ασθενείς που βρίσκονται στην Εντατική σήμερα. Η δική μας ΜΕΘ είχε 56 κλίνες και προφανώς τώρα έχουμε 169, ενώ η συνολική χωρητικότητα θα φτάσει μέχρι και 300 κλίνες.
Αλλά αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ότι ακόμη και 300 κλίνες δεν θα είναι αρκετές για να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
«Η πανδημία προέκυψε σαν ένα σοκ» λέει η νοσοκόμα Joana Aina. «Τελειώνουμε τη βάρδια μας πολύ πιο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως. Εργαζόμαστε υπό συνθήκες έντονης πίεσης, συν το γεγονός ότι ο εξοπλισμός που φοράμε είναι πολύ πιο άβολος, οπότε και αυτό επιβαρύνει. Δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις στα δωμάτια, οπότε πρέπει να προγραμματίζεις πολύ προσεκτικά τη δουλειά σου. Οπότε στην ομάδα υπάρχει μεγάλη ένταση.
Επίσης δουλεύει μαζί μας προσωπικό που συνήθως δεν είναι στις ΜΕΘ, οπότε πρέπει και να τους διδάσκουμε κατά κάποιον τρόπο, κάνοντας παράλληλα και τη δουλειά μας. Επιπλέον βλέπεις και ασθενείς που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, μερικούς πολύ νέους, που δεν μπορεί να τους επισκεφθεί η οικογένειά τους, και είναι φοβισμένοι – όσοι είναι ξύπνιοι – είναι πραγματικά φοβισμένοι για το τι θα τους συμβεί. Προσπαθούμε να τους στηρίζουμε αλλά είναι δύσκολο.
Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις όσα πραγματικά μπορείς, οπότε βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να βάζουμε προτεραιότητες στη δουλειά μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε».
Πηγή