Η κυβέρνηση Μελόνι αλλάζει πορεία πλεύσης για τον κορωνοϊό. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε υποχρεωτικά τεστ για επιβάτες που φθάνουν σε αεροδρόμιά της από την Κίνα.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ισχύσει, το συγκεκριμένο μέτρο, σε όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, ώστε να μπορέσει να λυθεί και το πρόβλημα των επιβατών που φθάνουν, «τράνζιτ» από αεροδρόμια του εξωτερικού. Τώρα, το υπουργείο Υγείας της Ρώμης, με ειδική εγκύκλιό του, αναφέρεται στην υιοθέτηση νέων μέτρων, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Αν χρειαστεί, θα επιβληθεί και πάλι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, θα αποφευχθούν εκδηλώσεις που προβλέπουν μεγάλες συναθροίσεις και θα δοθεί νέα έμφαση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Επίσης τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού, πέμπτη για όσους πολίτες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και με παράλληλη, πιθανή επιστροφή σε διάφορες μορφές τηλεργασίας.
Κίνα: Συναγερμός για τον κορωνοϊό -Παίρνουν μέτρα η μία χώρα μετά την άλλη, τι ζητά ο ΠΟΥ από το Πεκίνο
«Βόμβα» κορωνοϊού η Κίνα: Ανησυχία στη Δύση -Διχασμένη η Ευρώπη για συντονισμένη απάντηση και νέα μέτρα
Σε επιφυλακή και πάλι για τον κορωνοϊό
Οπως μεταδίδει η DW o Τύπος, σήμερα, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση, ιδίως σε σύγκριση με τα όσα είχε υποστηρίξει, στο παρελθόν, η συντηρητική συμμαχία η οποία, τώρα, κυβερνά την χώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού, στη φάση αυτή προκαλεί και πάλι ανησυχία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Τους τελευταίους μήνες είχαν καταγραφεί ηπιότερα συμπτώματα της ασθένειας και για τον λόγο αυτό είχε αποφασιστεί το κλείσιμο όλων, σχεδόν, των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων της Ιταλίας.
Η εφημερίδα Corriere della Sera γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επιμένει, πάντως, ότι δεν θα αποφασιστούν νέα «λοκντάουν» και ότι η χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο «πράσινο πάσο εμβολιασμένου». «Θα δοθεί έμφαση στις προστατευτικές μάσκες και στα εμβόλια, αλλά δεν θα περιορίσουμε τις ατομικές ελευθερίες» είπε, χαρακτηριστικά η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Είναι σαφές, όμως, ότι το όλο κλίμα έχει αλλάξει, και ότι τα νοσοκομεία και οι οικογενειακοί γιατροί βρίσκονται, και πάλι, σε επιφυλακή. Και ενώ στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δεν κρίνει σκόπιμο να υιοθετηθούν μέτρα στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από την Κίνα, μια σειρά από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και Νότιος Κορέα, αλλά και από την ΕΕ, η Γαλλία και η Ισπανία επιβάλουν κι αυτές υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για προερχόμενους από την Κίνα.
Πηγή