«Είναι καλό που φθάνουμε στο τέλος αυτής της δίκης, πρέπει να καταδικαστεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αποδεδειγμένα πλέον και στη συνείδηση του λαού, αλλά όπως φαίνεται και από την ακροαματική διαδικασία και στο δικαστήριο αποδεικνύεται αυτό» είπε, μεταξύ άλλων, στο Open o γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τη σημερινή απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Επισήμανε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής «καθυστέρησε με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έλυνε ζητήματα και πρακτικής υφής».
Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή η εξέλιξη δεν «σημαίνει ότι πρέπει ως λαός, ως κοινωνία, να επαναπαυόμαστε γύρω από τέτοια φαινόμενα, ρατσιστικά, φασιστικά, πολύ περισσότερο ναζιστικά που οδηγούν από την ίδια την ιδεολογία και πρακτική τους σε εγκλήματα όπως αυτό που θρηνήσαμε με τον Παύλο Φύσσα, με μετανάστες και την εγκληματική επίθεση που έγινε σε συνδικαλιστές, στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις σε περιοχές όπου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες, απάντησε ότι η βάση των αντιδράσεων «πάλι βρίσκεται στο πώς λειτουργεί το σύστημα και πού οδήγησε την κατάσταση».
Αναφέροντας την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, είπε ότι το εκεί hotspot βρίσκεται σε «απαράδεκτη κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις που αγγίζει τα όρια, όχι του απαράδεκτου – αλλά μιλάμε για έγκλημα».
«Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspot στα νησιά, να μεταφερθούν με γρήγορες διαδικασίες σε ανοιχτά κέντρα ελέγχου και καταγραφής και με τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, να γίνεται γρήγορα η διαδικασία είτε απόδοσης ασύλου, είτε μετάβασης στους τόπους προορισμού τους» τόνισε.
Ως προς την κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανά περιοχή ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «πρέπει να παίρνονται υπόψη τόσο οι ανάγκες των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο και οι ανάγκες των κατοίκων και των περιοχών».
Υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα για τα παιδιά πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα» επισημαίνοντας ότι «δεν ξέρουμε πού βρίσκονται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά και το μυαλό μας πάει σε πάρα πολλά πράγματα».
Πρόσθεσε, ως προς τον προσδιορισμό των χώρων, ότι «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, θα μπορούσε η τοπική κοινωνία και οι φορείς να εκφράσουν πιθανόν μια γνώμη, όμως θα έπρεπε να είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας και των αρμοδίων να επιλέξουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Εφόσον υπάρχει απόφαση δεν χρειάζονται οι αντιδράσεις».
Έκανε λόγο για «τραγικά γεγονότα» και χαρακτήρισε την χθεσινή αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «απαράδεκτη και χωρίς καμία βάση», ενώ, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Γιαννούλη απάντησε πως «είπε κάτι αυτονόητο. Δεν μπορείς να δεχθείς ότι θα πας και θα προκαλέσεις με αυτόν τον αισχρό τρόπο ανθρώπους ξεριζωμένους, πεινασμένους και ταλαιπωρημένους» μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις επισήμανε ότι «και άλλες κυβερνήσεις επιχείρησαν να βάλουν στο γύψο τις διαδηλώσεις και δεν το κατάφεραν, απέσυραν τα νομοσχέδια. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση». «Δεν γίνεται να βάλεις σε γύψο και σε καλούπι την αγωνιστική διάθεση, την διεκδίκηση ενός λαού», υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ζωντανής συμμετοχής των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων τους, προσθέτοντας ότι «η ταξική πάλη, όσοι νόμοι και περιορισμοί κι αν μπουν, θα βρει έκφραση, θα φουντώσει, θα γίνει πιο δυναμική και θα ανατρέψει και αυτόν που πήγε να βάλει γύψο στη διεκδίκηση και την ελευθερία των εργαζομένων».
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι και τώρα «ψηφίζει το 50+1 των εργαζομένων βάσει των καταστατικών των σωματείων», στα οποία οι εργαζόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά, ενώ η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να είναι στην «Ένωση Προσώπων που θα βάζει η εργοδοσία, το μητρώο του σωματείου θα το φτιάχνει η εργοδοσία με βάση την κατάσταση των εργαζομένων στο χώρο της και θα τους υποχρεώνει να πάνε να ψηφίσουν», την ίδια στιγμή που «η πλειοψηφία των χώρων δουλειάς είναι γκέτο και όσοι εργαζόμενοι θέλουν να αγωνιστούν, θα βρεθούν στο δρόμο».
«Το ηλεκτρονικό μητρώο και όλες τις ψηφοφορίες θα τις έχει το κράτος και η εργοδοσία, είναι κανονικό φακέλωμα, αυτό κι αν είναι γύψος στο τετράγωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, απάντησε ότι «εκτός από τον αποπροσανατολισμό για το πρόβλημα, εκφυλίζεται η διαδικασία με μια αντιπαράθεση που δεν έχει σχέση με την ουσία του αντικειμένου της επιτροπής».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να ορίζει τους εκπροσώπους του γιατί «είναι κοινοβουλευτική επιτροπή, όχι δικαστήριο», όπως και κάθε κόμμα «έχει δικαίωμα να καλέσει κάποιον της επιτροπής ως μάρτυρα».
Τέλος είπε ότι «οι ονομαζόμενοι “προστατευόμενοι μάρτυρες” πρέπει να έλθουν να καταθέσουν με το όνομά τους, την ιδιότητά τους, τα πρόσωπά τους». Υπενθύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ανοιχτά λέγοντας «να μην υπάρχουν τέτοιοι μάρτυρες», προσθέτοντας ότι προβλέπονται από την νομοθεσία μέτρα προστασίας από πιθανή επίθεση που φοβούνται. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας πως «ο προστατευόμενος μάρτυρας είναι εύκολα χειραγωγήσιμος και από πολιτικούς, κόμματα, υπηρεσίες, μηχανισμούς και συμφέροντα».
Πηγή