«Οτιδήποτε πλήττει την υγεία του λαού, για το ΚΚΕ είναι “αιτία πολέμου”», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα: «Η υγεία κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους», ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «το νομοσχέδιο που έφερε στη διαβούλευση η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση, χρειάζεται με οργανωμένο και δυναμικό αγώνα να απορριφθεί εξ ολοκλήρου από τον λαό. Γιατί αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα υπαρκτά προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων, στα οποία «πατάει το νομοσχέδιο, όχι για να τα λύσει, αλλά για να τα περιπλέξει», τα δημιούργησαν όσοι κυβέρνησαν, και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ «προτείνει ως λύση τα ίδια και χειρότερα μέτρα», τα οποία διαχρονικά «έχουν ως κριτήριο το πόσο μειώνεται το “κόστος” λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να “ανταποκριθούν” στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους να είναι υποτίθεται “βιώσιμα”».
Κουτσούμπας: Απαράδεκτο και επαίσχυντο το νομοσχέδιο για την υγεία -Να αντιδράσει ο λαός
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:
- α) Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
- β) Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και
- γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».
Αναφερόμενος στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου, είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ: αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».
«Το καπιταλιστικό κράτος, μέσω της κυβέρνησής του, οριοθετεί τη δυνατότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», επισήμανε.
Παράλληλα, «”σπρώχνει” τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματός τους, που όμως αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους».
Μιλώντας για το άρθρο 7 που «προβλέπει ότι οι θέσεις που βγαίνουν “άγονες” θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι πάγιες και διαρκείς».
«Πώς θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;», διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο «είναι και αντιδραστική συνέχεια των προηγούμενων νόμων, γιατί έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών».
«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε ότι «η πανδημία και η διαχείρισή της, απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο, με σχεδόν 35.000 νεκρούς, ότι η υγεία δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται» και «απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ότι είτε “μαύρα”, είτε “άσπρα”, είτε νόμιμα, είτε παράνομα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται».
Σημείωσε την πλήρη απουσία του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών Covid-19, αλλά και το ότι «κερδοσκόπησε από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».
«Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από τη λαϊκή/εργατική εξουσία», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Καταληκτικά τόνισε: «Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση όχι μόνο των υγειονομικών που πρωτοστατούν στον αγώνα, αλλά είναι υπόθεση όλων των εργατών, όλων των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, των νέων και των συνταξιούχων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών».
Πηγή