Δευτέρα , 30 Δεκέμβριος 2024

Κρέτσου: Η αποκατάσταση βασικών υποδομών στην Κω είναι δυνατή αναδρομικά

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τον μηχανισμό χρηματοδότησης, από την Κομισιόν, αποκατάστασης των βασικών υποδομών και εξασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κω, ακόμη και αναδρομικά, απάντησε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Αναλυτικά, η κ. Κρέτσου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, σημειώνει πως «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής». Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσοστό αυτό (κατώτερο όριο ζημιάς) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχεί σε 90,7 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογραμμίζει πως η Κομισιόν αναμένει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως «η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς»,  που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή είναι δυνατή αναδρομικά. Ωστόσο, η κ. Κρέτσου διευκρινίζει πως «δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επείγουσα ερώτησή του στην Κομισιόν ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στη Κω, και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, καθώς και την χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν.

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο νησί. Με δεδομένη τη στήριξη που έδωσε η Επιτροπή στην Ιταλία και τις δηλώσεις στήριξης από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και μέλη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, την Κω και τους κατοίκους της, η Επιτροπή οφείλει από την πλευρά της να ενισχύσει με κάθε δυνατό μέσο την επούλωση των πληγών, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός», καταλήγει στην ερώτησή του.

localStorage.clear();


Πηγή