Σκηνικό που δεν έχουμε ξαναδεί διαμορφώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την απόφαση των έξι βουλευτών, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να προσμετράται η ψήφος τους σε αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε όλα τα νομοσχέδια που ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία.
Μάλιστα δύο εξ αυτών, ο Κώστας Ζουράρις και ο υπό παραίτηση εδώ και δύο εβδομάδες Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τυπικά εξακολουθούν να ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά ζήτησαν με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συνάδελφοί τους- Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης- η ψήφος τους να προσμετράται σε εκείνη της συμπολίτευσης.
Μόνη διευκρίνιση από τον Κώστα Ζουράρι ότι εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία. «Σας γνωρίζω ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της προτάσεως εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολιτεύσεως» αναφέρει ο κ. Ζουράρις και προσθέτει ότι της δηλώσεως του αυτής, εξαιρεί την ψηφοφορία περί πΓΔΜ εάν αυτή, καθ’ υπόθεσιν, δεν διεξαχθεί ονομαστικώς.
Με την κίνηση αυτή προστίθεται ακόμα ένα επεισόδιο στο «σίριαλ» με τον Κανονισμό της Βουλής και πιθανή αλλαγή του, σενάριο που είχε ακουστεί με επίκεντρο τον Πάνο Καμμένο και την στο χείλος της διάλυσης Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη διαλυμένη πλέον ΚΟ του Ποταμιού. Τα σενάρια αυτά έλαβαν τέλος με την επιστολή που απηύθυνε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία αλλαγής στο Κανονισμό «ούτε κατά ένα σημείο στίξης». Το θέμα έφτασε τελικά στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα αποφανθεί. Σε επιστολή του στον Νίκο Βούτση, πάντως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επανέλαβε πως «ουδεμία προσφυγή σε νέα γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής είναι αναγκαία» διότι «ήδη υφίσταται από το 2013 γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο».
Εντωμεταξύ όμως, η «σχεδόν» προχώρηση των έξι βουλευτών, που δεν προσχωρούν μεν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά του δίνουν τις ψήφους τους, παίζει τον δικό της ρόλο στο «ξεκαθάρισμα» του κοινοβουλευτικού τοπίου. «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού» ήταν το σχόλιο που έκαναν κυβερνητικές πηγές, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε πως «τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους».
«Σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα στην πρόταση εμπιστοσύνης για την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας και προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, επιθυμών εφεξής, σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης» δηλώνει ο Βασίλης Κόκκαλης.
«Επειδή επιθυμώ να συμβάλω στην προάσπιση του κύρους του κοινοβουλίου, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του, με την αποφυγή σπατάλης χρόνου και ενέργειας σε συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας, ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, επιθυμώ εφεξής για νομοσχέδια που προτείνει η κυβέρνηση και για τα οποία δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Σπύρος Δανέλλης.
«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές “ετικέτες” Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς», αναφέρει η Κατερίνα Παπακώστα και δηλώνει ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμεί εφεξής η ψήφος της να προσμετράται με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Δηλώσεις ότι επιθυμούν εφεξής να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με τους ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, για όσα νομοσχέδια προτείνει η κυβέρνηση και δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, απέστειλαν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά.
Για ένα «σενάριο που θα εξεταστεί» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 151 θα αποτυπωθεί στη Βουλή και τόνισε ότι θα μελετηθεί και το σενάριο προσχώρησης αν χρειαστεί των 6: «Οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα έπρεπε να είναι έτσι και αλλιώς ονομαστικές. Έτσι αποτυπώνονται οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Το ζήτημα της πλειοψηφίας μπορεί να λυθεί και με έναν άλλο τρόπο, θα δούμε με ποιον. Θα μπορούσε να είναι η προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση. Των έξι βουλευτών. Είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί. Μπορεί να γίνει η προσχώρησή τους ως συνεργαζόμενων βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά.
localStorage.clear();
Πηγή