Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Μέχρι τη Δευτέρα η προθεσμία για συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το ΔΝΤ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η όποια ελάφρυνση χρέους θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές και θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ο τελευταίος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στο περιθώριο μία συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G7, τον Ιούνιο.

«Πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το Reuters, πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερα δάνεια από την Ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια. Όμως ταυτόχρονα το Βερολίνο δε συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους. Η Γερμανία αντιτείνει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει αρκετά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, πιθανό να μη χρειαστεί καθόλου.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες είναι μη ρεαλιστική, ενώ είναι επίσης πιο επιφυλακτικό από τους Ευρωπαίους ως προς τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» χρέους, παρά μόνο μία παράταση των αποπληρωμών και των περιόδων χάριτος.

Επίσης, για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ανατρέψει τις υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις αφού λάβει την ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει μία ρήτρα που θα ακυρώνει τη συμφωνία, εφόσον η Ελλάδα αποτύχει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% έως το 2022 τουλάχιστον – ένας όρος που το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποδεχθεί.

localStorage.clear();


Πηγή