Στις προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, επικέντρωσαν στις δηλώσεις τους οι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ, στη Λισαβόνα.
Επιπλέον, ενόψει της Συνόδου της Μάλτας και της Συνόδου της Ρώμης, έστειλαν μηνύματα για ενότητα και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Αντόνιο Κόστα: Βούληση όλων μας να δουλέψουμε από κοινού για μια δυνατή Ευρώπη με αποτελεσματικές απαντήσεις στους πολίτες της.
Ουσιαστικής σημασίας χαρακτήρισε ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Αντόνιο Κόστα, «να έχουμε μια ΕΕ πιο ισχυρή, προσηλωμένη στις αξίες της δημοκρατίας των τεσσάρων ελευθερίων και του ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, στην ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις κυριότερες ανάγκες τους: την ανάπτυξη, την απασχόληση, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ως προς το μεταναστευτικό, είπε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των χωρών της Ν. Ευρώπης και της Μεσογείου, η ανάληψη κοινής δράσης για την άμυνα και των διαχείριση των κοινών, εξωτερικών συνόρων μας ώστε να είναι ασφαλής η Ένωση χωρίς να τίθεται κανένα φράγμα στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών της. Να υπάρξει, σημείωσε, κοινή αντίληψη αλληλεγγύης για τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε.
Αναφορικά με την ασφάλεια είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μια αξιόπιστη δύναμη ειρήνης και εγγύησης για όλους τους πολίτες της, να αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ανάληψη κοινών δράσεων για την καλύτερη κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών.
Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε έναν νέο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης που θα μειώνει τις ασυμμετρίες, θα ενισχύει τη σύγκλιση και θα μας επιτρέπει να έχουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, έναν καλύτερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών με τις πολιτικές της ΕΚΤ. Είναι, είπε, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην αναγκαιότητα στήριξης της συγκεκριμενοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Η βούληση όλων μας, κατέληξε, είναι όχι μόνο να δουλέψουμε από κοινού αλλά να εργαστούμε με όλα τα κράτη-μέλη των 27, να μεταφέρουμε ένα σαφές μήνυμα: Πιστεύουμε στην Ευρώπη, ξέρουμε τα καλά που πετύχαμε χάρη στην Ευρώπη για την ευημερία, και πιστεύουμε ότι μια ισχυρή Ευρώπη θα μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στους πολίτες και υπογραμμίζουμε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.
Φρανσουά Ολάντ: Έχουμε ένα όραμα που θέλουμε να προωθήσουμε στη Σύνοδο στη Ρώμη
Έχουμε ένα όραμα που θέλουμε να προωθήσουμε στη Σύνοδο στη Ρώμη, ώστε να προετοιμαστούμε για μια μελλοντική Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, που θα μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες της, και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την ευημερία συνολικά στην Ευρώπη και να ασχοληθούμε περισσότερο με την πρόοδο και την ανάπτυξη για όλους, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι για την επέτειο των 60 ετών (Σύνοδος της Ρώμης) θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη, μια στρατηγική που δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να δώσει στον εαυτό της την αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με τρίτα μέρη. Θα πρέπει πρώτα εμείς ως ΕΕ να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε ως ΕΕ. Πρόσθεσε για τη Σύνοδο στη Ρώμη ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει αυτοπεποίθηση για το μέλλον της και θα δώσει αυτοπεποίθηση και στους πολίτες της.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Αθήνας μετά την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και τη σημερινή, στη Λισαβόνα, είπε ότι πρόκειται για συναντήσεις εκ μέρους της ΕΕ: Συναντηθήκαμε ως νοτιοευρωπαϊκές χώρες για να μιλήσουμε για ολόκληρη την Ευρώπη, για θέματα που αφορούν τις χώρες που βρίσκονται εδώ, αλλά είμαστε και χώρες που αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ και γι’ αυτό θέλαμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη Σύνοδο στη Μάλτα και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τον τρόπο που θα καλωσορίσουμε πρόσφυγες.
Ανέφερε ότι κάποιες από τις χώρες μας έχουν αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, ότι η κατάσταση σε πολλές από αυτές τις χώρες είναι καλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και πως όμως αυτό δεν επαρκεί και πως πρέπει να περάσουμε στο στάδιο της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών που θα βασίζονται στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Επισήμανε ότι γι αυτό η Σύνοδος της Ρώμης είναι σημαντική, γιατί θα κοιτάξει τα επιτεύγματα της Ρώμης, αλλά θα δει και τι θα χρειαστεί ώστε να κινητοποιήσει τους πολίτες για το αύριο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προκλήσεις της τρομοκρατίας, της ασφάλειας των συνόρων, του περιβάλλοντος, του μεταναστευτικού. Θα πρέπει να έχουμε στενές σχέσεις με την Αφρική, είπε επ’ αυτού.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί μια κοινή εξωτερική πολιτική προς τον υπόλοιπο κόσμο, και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, έχοντας νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου κάνει εκτενείς δηλώσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Ανέφερε ότι θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει δείξει ότι κι εκείνη έχει τη δική της προσέγγιση σε αυτά τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, όπως π.χ. στην κρίση στη Μ. Ανατολή, προβλήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, θέματα τρομοκρατίας, μια συμφωνία σε θέματα περιβάλλοντος, μια συμφωνία σε θέματα εμπορίου. Αλλά βεβαίως, υπογράμμισε, έχουμε κάποιους κανόνες. Θέλουμε καλές σχέσεις με άλλους, είπε, που να βασίζονται σε αρχές. Σημείωσε ότι ο προστατευτισμός δεν είναι στο αίμα μας στην Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε σαφείς σε αυτό ότι δεν πρόκειται να ανοίξουμε μια αγορά υπό οποιουσδήποτε όρους γιατί πρέπει να προστατέψουμε τη δική μας παραγωγή. Δεν θα δεχτούμε αυτές τις προκλήσεις από οποιαδήποτε χώρα, ούτε από την Κίνα, γι’ αυτό και θα πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις που θα είναι ισορροπημένες.
Νίκος Αναστασιάδης: Θερμές ευχαριστίες για την κατανόηση που επιδεικνύουν οι ΕΕ και η σημερινή Σύνοδος για το πρόβλημα της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την κατανόηση που επιδεικνύουν οι ΕΕ και η σημερινή σύνοδος για το πρόβλημα της Κύπρου. Είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αρχηγούς για την πρόοδο των συνομιλιών, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη που επιδεικνύουν ώστε, όπως είπε, μέσα από την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος, να δημιουργηθούν και οι συνθήκες ένα ευρωπαϊκό κράτος να αποκαταστήσει την ενότητα του αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους του, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά μέσα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ανέφερε ότι έγινε εις βάθος συζήτηση των ευρύτερων προβλημάτων και προκλήσεων που η Ευρώπη αντιμετωπίζει και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου, παραπέμποντας στη Διακήρυξη της Λισαβόνας που «ομιλεί από μόνη της». Πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι επιτέλους η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστίας της Ευρώπης. Αν σήμερα, συνέχισε, αναπτύσσονται λαϊκιστικά κινήματα είναι επειδή παραμένουμε στις διακηρύξεις, για να προσθέσει ότι η αποφασιστικότητα που εκδήλωσαν οι 7 και «είμαι βέβαιος και οι 27, στη Μάλτα και τη Ρώμη», θα είναι η καλύτερη συνταγή για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την ανεργία, θα απαντούν στις ανάγκες των νέων, θα δημιουργούν συνθήκες επενδύσεων, εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και γενικότερα μια Ευρώπη που μας αξίζει και που ήταν το όραμα όλων μας.
Μαριάνο Ραχόι: Χρήσιμη συνάντηση, την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Η επόμενη στη Μαδρίτη.
Χρήσιμη συνάντηση, την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανακοινώνοντας ότι εκείνος θα οργανώσει την επόμενη που θα γίνει στη Μαδρίτη, τον Απρίλιο.
Είπε ότι στη Σύνοδο στη Μάλτα και στη Σύνοδο της Ρώμης που επίκεινται θα γίνουν ουσιαστικά πράγματα: ένας απολογισμός όσων έλαβαν χώρα στα 60 χρόνια και συζήτηση για το μέλλον. Ανέφερε ότι είναι στη μόδα να ασκεί κανείς κριτική στις πολιτικές που ασκούνται στην Ευρώπη και να είναι σκληρός, και πως όμως θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα καλά που συμβαίνουν στην ΕΕ και τι σημαίνουν αυτά.
Πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπερασπιστούμε αυτά που είναι η ζωή μας, την ΕΕ με τον μεγαλύτερο βαθμό πνευματικής προόδου, ευημερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προσδιόρισε ως τις μεγάλες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια το προσφυγικό, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, για να δηλώσει ότι αυτό είναι που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια. Θα δώσουμε, είπε, τη μάχη μας για οικονομικές πολιτικές που θα μας επιτρέπουν να επενδύουμε περισσότερο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου. Η Ευρώπη, κατέληξε ο Μαριάνο Ραχόι, οφείλει να μεταφέρει ένα μήνυμα ενότητας που υπάρχει και ένα μήνυμα που θα μεταφέρει τη βούληση για ακόμα μεγαλύτερη ολοκλήρωση στο μέλλον.
Πάολο Τζεντιλόνι: Δεν είναι απαραίτητο το 2017 να είναι έτος κρίσης για την ΕΕ. Είναι η στιγμή να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για σύγκλιση που έχει υπάρξει στα θέματα που συζητήθηκαν και χαρακτήρισε την ευρωμεσογειακή σύνοδο ως πολύ σημαντική ομάδα, που εκπροσωπεί ένα 40% της ΕΕ. Είμαστε μέρος αυτής της ομάδας που προωθεί τις αξίες της ΕΕ, τόνισε.
Ανέφερε κι εκείνος ότι στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο της Ρώμης θα συνοψισθούν τι είναι η Ευρώπη των τελευταίων 60 χρόνων και τι η Ευρώπη του σήμερα. Είπε ότι έχουμε κατορθώσει ως ΕΕ να ξεπεράσουμε εμπόδια και είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τα αποτελέσματα και τις αξίες της ΕΕ, για να τονίσει πως το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το εξής: δεν είναι απαραίτητο το 2017 να είναι έτος κρίσης για την ΕΕ ή έτος αναβολών. Ο κόσμος δεν θα περιμένει. Σημείωσε ότι είναι δέσμευση των επτά χωρών να μπορέσουν να εκπληρώσουν την ατζέντα που αφορά στα θέματα της ασφάλειας, την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύσει τον εαυτό της από τον υπόλοιπο κόσμο, το θέμα των μεταναστευτικών ροών, για το οποίο υπογράμμισε ότι αποτελεί θέμα κοινής ευθύνης της ΕΕ, ότι ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει μέρος του φορτίου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια ή δύο χώρες. Να μπορέσουμε, συνέχισε, να πείσουμε περισσότερο την ΕΕ να μπορέσει να ακολουθήσει την ανάπτυξη σε διαφορετικές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι φτάνουμε στο τέλος μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και έχουμε περάσει σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Είναι η στιγμή τόνισε, να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο με βάση τις πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τη σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών χωρών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη συνάντηση ότι θα βγει ένα θετικό μήνυμα που θα ενισχυθεί περαιτέρω στις επόμενες συναντήσεις.
Πηγή