Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Μπουρκίνα Φάσο: Πολίτες βγήκαν στους δρόμους να υποστηρίξουν το στρατιωτικό πραξικόπημα | ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Ροκ Καμπορέ, διέλυσαν την κυβέρνηση και ανέστειλαν το Σύνταγμα.

Το πέμπτο πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής μέσα σε μια δεκαετία σημειώνεται σε μια περίοδο που οι ισλαμιστές αντάρτες εξαπολύουν ολοένα και περισσότερες, αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή του Σαχέλ, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες.

Μπουρκίνα Φάσο: Πυροβολισμοί κοντά στην κατοικία του προέδρου Καμπορέ [βίντεο]

Μπουρκίνα Φάσο: Ακούστηκαν πυροβολισμοί σε στρατόπεδα -Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι ο στρατός κατέλαβε την εξουσία

«Ζήτω ο στρατός» και «Είστε ήρωες», φώναζαν οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έκρυβαν την εχθρότητά τους προς τη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές, με σφυρίχτρες και βουβουζέλες, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Έθνους, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Πλανόδιοι πωλούσαν επί τόπου αφίσες και φωτογραφίες του ηγέτη των πραξικοπηματιών, αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα.

«Ζητήσαμε πολλές φορές να παραιτηθεί ο πρόεδρος Καμπορέ, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ο στρατός άκουσε και κατάλαβε», είπε ένας 43χρονος διαδηλωτής, ο Λασάνε Ουεντραόγκο, που δήλωσε ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών.

«Για εμάς, αυτό δεν είναι πραξικόπημα. Είναι η απελευθέρωση της χώρας μας, που την κυβερνούσαν ανίκανοι» σχολίασε η Ζιλιέν Τραορέ, μια 30χρονη εκπαιδευτικός, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν οργανωθεί πολλές διαδηλώσεις με τους συγκεντρωμένους να καταγγέλλουν την «απραξία» των αρχών απέναντι στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που βυθίζουν καθημερινά τη χώρα στο πένθος. «Ήταν καιρός να μπει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφή», είπε ο Μαμαντού Ντράμπο, μέλος του κινήματος «Να σώσουμε την Μπουρκίνα Φάσο».

Στην Πλατεία του Έθνους δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, που οι διαδηλώσεις διαλύονταν από την αστυνομία δια της βίας.

Μπουρκίνα Φάσο: Πλακάτ με σύνθημα «Κάτω η Γαλλία, κάτω η ECOWAS»

«Οι στρατιωτικοί δεν διαθέτουν αρκετά όπλα για να πολεμήσουν την τρομοκρατία. Τώρα που πήραν την εξουσία θα ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους στρατιώτες για να ανακτήσουν το σύνολο του εδάφους» της χώρας, υποστήριξε ο Μαμαντού Ντράμπο.

Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Κάτω η Γαλλία, κάτω η ECOWAS», η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών. Η ECOWAS έχει μπει στο στόχαστρο αφότου επέβαλε κυρώσεις στο Μαλί, στις 9 Ιανουαρίου, με τη στήριξη της Γαλλίας. Νωρίτερα σήμερα, είχε καταδικάσει το πραξικόπημα και την «παραίτηση» του Καμπορέ, η οποία υποβλήθηκε «υπό την απειλή και την πίεση των στρατιωτικών».

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας και του Μαλί, ζητώντας τη συνεργασία της Μόσχας, όπως κάνει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες το στρατιωτικό καθεστώς του Μπαμακό. «Από τη διεθνή κοινότητα ζητάμε να σεβαστεί τη βούληση του λαού, την οποία εξέφρασε ο στρατός. Οι κυρώσεις σε βάρος του στρατού θα ήταν κυρώσεις σε βάρος του λαού της Μπουρκίνα Φάσο», προειδοποίησε ο Ουεντραόγκο.

Οι στρατιώτες που μπαινόβγαιναν στο στρατόπεδο Γκιγιόμ Ουεντραόγκο, απέναντι από την Πλατεία του Έθνους, γίνονταν δεκτοί με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από το πλήθος. Το στρατόπεδο αυτό ήταν μεταξύ εκείνων που στασίασαν την Κυριακή και έδωσαν το έναυσμα για τα γεγονότα που οδήγησαν στο πραξικόπημα.

Άγνωστη η τύχη του μέχρι πρότινος προέδρου -«Είναι καλά στην υγεί του» λέει ο Μακρόν

Οι πραξικοπηματίες του αυτοαποκαλούμενου Πατριωτικού Κινήματος για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση (MPSR) παρουσίασαν τη Δευτέρα τον Καμπορέ και τη χειρόγραφη επιστολή παραίτησής του.

Σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν ότι θα ξανανοίξουν τα σύνορα της χώρας, τα οποία έκλεισαν χθες.

Η τύχη του μέχρι πρότινος προέδρου παραμένει άγνωστη. Το MPSR ανέφερε ότι κρατείται σε «ασφαλή τοποθεσία». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι ήρεμη τις τελευταίες ώρες και ότι ενημερώθηκε ότι ο Καμπορέ είναι καλά στην υγεία του. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ομάδα G5 των χωρών του Σαχέλ και άλλες χώρες καταδίκασαν το πραξικόπημα.


Πηγή