Τετάρτη , 25 Δεκέμβριος 2024

Νέος ΕΝΦΙΑ με μεγάλες ανατροπές στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών

Επανήλθε για άλλη μια φορά το σενάριο της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα είναι προοδευτικός και θα μεταφέρει τα βάρη από τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία. Το σενάριο διακινήθηκε με αφορμή την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το θέμα άνοιξε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας σε συνέδριο για τα ακίνητα χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά πότε θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η θέσπιση ενός νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι Φόρος για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία και θα συνεχίσει να αποδίδει 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο παραμένει ερώτημα σε πιο όριο αντικειμενικής αξίας θα μπει ο νέος φόρος για να δώσει αυτά τα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση αν εφαρμοστεί αυτό το σενάριο μια μερίδια ιδιοκτητών ακινήτων θα απαλλαγεί, ενώ οι υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν δραματικά.

Για τους φορολογούμενους που ανησυχούν για το ενδεχόμενο ριζικών ανατροπών στο φόρο ακινήτων του 2018 εξαιτίας των αλλαγών στις τιμές ζώνης των ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθησυχάζουν. Όπως αναφέρουν, οι μειώσεις στις τιμές που θα γίνουν σε περιοχές που οι αντικειμενικές υπερβαίνουν τις εμπορικές σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 70% θα ισοσκελιστούν από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε εκατοντάδες φθηνές περιοχές της χώρας. Σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και στην επαρχία ακόμη και σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση, οι τιμές πάνω στις οποίες επιβάλλονται οι φόροι παραμένουν παγωμένες εδώ και μια δεκαετία αφού δεν πειράχθηκαν ούτε με την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016. Οι τιμές ζώνης στις λεγόμενες φθηνές περιοχές βρίσκονται κάτω από τα 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν το ελάχιστο κόστος κατασκευής των ακινήτων κινείται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι προωθούμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα ανοίξουν τρύπα στα έσοδα των 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώνονται από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο σε ετήσια βάση πολύ απλά διότι εκτός από μειώσεις θα υπάρξουν και αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μη διαταραχή των εισπρακτικών στόχων του ΕΝΦΙΑ, οι πιθανότητες να αλλάξει ο φόρος ακινήτων το επόμενο έτος περιορίζονται.

Το σχέδιο προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων μετρά ήδη πέντε χρόνια. Από το 2012 οι δανειστές έχουν ζητήσει προσαρμογή των αντικειμενικών στις αγοραίες. Κάθε φορά που το επιχειρούσε το υπουργείο Οικονομικών, έπεφτε σε τοίχο. Σε μία αγορά χωρίς αγοραπωλησίες με τις τιμές σκοτωμένες , δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων για να προκύψουν πραγματικές τιμές.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Επιχειρεί να το λύσει με έναν αλγόριθμο και επιτροπές που συστήνει σε όλη τη χώρα.

localStorage.clear();


Πηγή