Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

ΝΑΤΟ: Με διαδικασία «εξπρές» ίσως και δύο εβδομάδων η ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας, λέει ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Η έγκριση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα μπορούσε να γίνει σε μόλις δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μετά τις πληροφορίες ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα υποβάλουν εντός του μήνα το αίτημά τους.

Όπως είπε ο Στόρε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang (VG) το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να επισπεύσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, εφόσον το ζητήσουν.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα της φινλανδικής εφημερίδα Iltalehti και της σουηδικής Expressen στις 25 Απριλίου επικαλούμενα πηγές που έχουν γνώση του θέματος ότι οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν συνάντηση στις 16 Μαρίου και ακολούθως θα ανακοινώσουν τα σχέδιά τους για υποβολή αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες τις δύο χώρες όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Σε μια ένδειξη εντατικοποίησης των διαβουλεύσεων Φιλνανδίας και Σουηδίας, οι πρωθυπουργοί τους, Σάνα Μαρίν και Μαγκνταλένα Άντερσον συναντήθηκαν προχθές Τρίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των δύο χωρών. Η Σάνα Μαρίν ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι η Φινλανδία θα αποφασίσει εντός του Μαϊου αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για επίσπευση της ένταξης Φινλανδίας, Σουηδίας

Διπλωματικές
πηγές ανέφεραν σύμφωνα με τη νορβηγική
εφημερίδα VG
ότι
είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ
κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Φινλανδίας
και της Σουηδίας για επίσπευση το
συντομότερο δυνατό της ενταξιακής
διαδικασίας. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε
ότι το επιτελείο του Στόλτενμπεργκ στις
Βρυξέλλες σε συνεργασία με τα κράτη
μέλη προσπαθούν να περιορίσουν όσο το
δυνατόν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Η προοπτική ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει θορυβήσει έντονα τη Ρωσία  που προειδοποίησε επανειλημμένα κατά μιας τέτοιας εξέλιξης σημειώνοντας ότι δεν θα φέρει την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η ματαίωση της επιθυμίας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή, που ώθησε ευρωπαϊκές χώρες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική ασφάλειάς τους. Ερωτηθείς τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ , για την πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απάντησε ότι η Ρωσία «έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η Συμμαχία παραμένει εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».


Πηγή