Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι

Το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, και σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό εναπόθεσε λίγα λουλούδια.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις παρέθεσε γεύμα εργασίας στους τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη τετραμερής σύνοδος στο Βελιγράδι.

«Έτος ορόσημο το 2018 για Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη»

στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ, υπογράμμισε την ανάγκη «να δουλέψουμε ώστε να είναι ένα ιστορικό έτος το 2018 για όλη την περιοχή».

«Για την Ελλάδα πράγματι είναι ένα έτος καμπής, αφού σχεδόν μετά από οχτώ χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης, θα έχει δηλαδή την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίξει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «και για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μπορεί να είναι το 2018 ένα κρίσιμο έτος ορόσημο» με τη βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ και τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη.

«Θα έλεγα ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος θετικό εξελίξεων στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ούτως ή άλλως συζητάει για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και θα διορθώσει τις αδυναμίες της. Τώρα, που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε άλλες κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ÔÅÔÑÁÌÅÑÇÓ ÓÕÍÏÄÏÓ ÌÅÔÁÎÕ ÅËËÁÄÁÓ ÂÏÕËÃÁÑÉÁÓ ÓÅÑÂÉÁÓ ÊÁÉ ÑÏÕÌÁÍÉÁÓ ÓÔÏ ÂÅËÉÃÑÁÄÉ  ÊÏÉÍÅÓ ÄÇËÙÓÅÉÓ

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ’ αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».

Βούτσιτς: Ιδιαίτερα σημαντική η σύνοδος του Βελιγραδίου

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη σημερινή τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι «όλα όσα κάναμε από κοινού σήμερα θα ωφελήσουν τους λαούς των χωρών μας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως «συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή» και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείου Ειδήσεων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία λέγοντας πως είναι μείζονος σημασίας το πρότζεκτ αυτό (σ.σ. αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) «γιατί επιτρέπει σε περισσότερους αγωγούς να περνούν από την περιοχή μας και διασφαλίζεται η ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους τρεις πρωθυπουργούς για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

«Η οικογένεια της Ευρώπης θα γίνει πιο πλούσια με την ένταξη της Σερβίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις χώρες της περιοχής σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, όπως είπε ο κ. Τουντόσε, ο οποίος και ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

localStorage.clear();


Πηγή