Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες πρέπει να απελαύνονται αν εγκληματούν»

Η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να απελαύνει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διαπράττουν εγκλήματα, εάν μπορεί να εντοπίσει τις οικογένειές τους, υποστήριξε ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο ηγέτης του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Λίντνερ έκανε το σχόλιο αυτό εν μέσω της εντεινόμενης δημόσιας συζήτησης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετά τον θάνατο μιας γερμανίδας έφηβης έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι, που η αστυνομία γνωστοποίησε αργότερα ότι διέπραξε το πρώην αγόρι της, ένας 15χρονος αφγανός πρόσφυγας τον οποίο είχε υποδεχθεί η Γερμανία στις αρχές του 2016.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε, στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Bild am Sonntag, ότι οι γερμανικές αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απελαύνουν ασυνόδευτους ανήλικους που προβάλλουν αντίσταση σε «μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα» ή προκαλούν προβλήματα ή επιδεικνύουν παραβατικότητα, στην περίπτωση που μπορούν να εντοπίσουν τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.

Το κορίτσι που δολοφονήθηκε είχε υποβάλει καταγγελία λίγες μέρες νωρίτερα, κατηγορώντας τον αφγανό έφηβο ότι την παρενοχλούσε και την απειλούσε επειδή τον χώρισε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στη Γερμανία τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 μειώθηκε σημαντικά, στους 8.107 από τους σχεδόν 35.939 το 2016 και τους 22.255 το 2015, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (BAMF), όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρότι έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, η δολοφονία της έφηβης προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι γερμανικές πόλεις εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εορτασμών για το νέο έτος, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές επιθέσεις τζιχαντιστών αλλά και την επανάληψη συμβάντων όπως οι μαζικές παρενοχλήσεις γυναικών που είχαν καταγγελθεί στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015.

Σχολιαστές που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά άδραξαν την ευκαιρία που θεώρησαν ότι τους παρουσιάστηκε με τον φόνο της έφηβης και το συνδύασαν με το επεισόδιο του 2015 στην Κολονία για να εντείνουν την αντιμεταναστευτική, αντιμουσουλμανική ρητορική τους.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία δημιουργεί μια ειδική ζώνη ασφαλείας για τις γυναίκες στον δρόμο από την Πύλη του Βρανδεμβούργου ως τη Στήλη της Νίκης στο Τίεργκαρτεν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λίντνερ επανέρχεται στις επικρίσεις του ενάντια στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ εξαιτίας της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει την έλευση έκτοτε ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, χωρίς κατά την άποψή του να γίνονται επαρκείς έλεγχοι.

«Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, που θα εγγυάται ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται», επιχειρηματολόγησε ο Λίντνερ και υποστήριξε ότι τα ασφαλή σύνορα θα απέτρεπαν τους λαϊκιστές να εκμεταλλεύονται τα ξενοφοβικά αισθήματα.

«Η χώρα μας θα παραμείνει ανεκτική και ανοικτή στον κόσμο μόνο εάν οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο νομικό μας σύστημα πάντα και παντού», συμπλήρωσε.

Το FDP αποσύρθηκε τον περασμένο μήνα από τις διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Πράσινους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών θα είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά κατά τις επικείμενες συνομιλίες για τη συγκρότηση νέου «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Οι συντηρητικοί θέλουν να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στους 200.000 ή λιγότερους· το SPD απορρίπτει τη θέσπιση οποιουδήποτε τέτοιου ορίου.

localStorage.clear();


Πηγή