Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται στο κόκκινο, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, το οικονομικό επιτελείο τρέχει να κλείσει τη δεύτερη διαπραγμάτευση.
Οι μεγαλύτερες διαφορές με τους δανειστές εντοπίζονται σε τρία μέτωπα: Δημοσιονομικό, εργασιακά και χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (δηλαδή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος), στα οποία και θα πρέπει η κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της έως την επιστροφή του κουαρτέτου στις 14 Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει πρόοδος.
Ο πρώτος κύκλος έκλεισε την Πέμπτη, ενώ ειδικά για τα δημοσιονομικά συζητήθηκε για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και ο προϋπολογισμός του 2017. Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το, πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από το στόχο 5% του ΑΕΠ.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι στα εργασιακά στα δημοσιονομικά και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και σε όλους τους άλλους τομείς πολύ μεγάλη.
Η ίδια πηγή πάντως διέψευσε τη φήμη ότι υπάρχει παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέση τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα.
Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.
Πηγή