Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Π. Μαρινάκης: Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε Τασούλα για ΠτΔ -«Τα κόμματα να αξιολογούν τα πρόσωπα, πίσω από τις ταμπέλες»

Την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Τασούλα εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο Παύλος Μαρινάκης.

Με βάση τη διεθνή συγκυρία αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας, το 2025, «εκρίθη από τον πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο με κύρος και ενωτικά χαρακτηριστικά που εκλέγεται από τους πολίτες επί 25 συναπτά έτη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ενωτικά πρόσωπα υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Δεν ανήκουν οι έννοιες αυτές -της ενότητας, του κύρους- μονοπωλιακά σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο. Πρόσωπα ικανά υπάρχουν και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 με την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια πρότειναν πρόσωπο από τον δικό τους πολιτικό χώρο, ενώ υπογράμμισε πως οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων.

«Μιλάμε για τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019, και πολύ πιο σημαντικό για εμένα είναι η επανεκλογή του το 2023 σε δύο διαδικασίες, του Μαΐου και του Ιουνίου, επί τη βάσει της οποίας έκριναν οι βουλευτές, 270 και 249 στη δεύτερη και στην τρίτη διαδικασία, τη θητεία του ως πρόεδρο της Βουλής. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του, τα ενωτικά του χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κανόνας, υπάρχουν πρόσωπα και οι επιλογές κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων» επανέλαβε.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι πορεύονται με την ακροδεξιά, έκανε λόγο για ανακοίνωση ενός μικρού κόμματος, ενός κόμματος διαμαρτυρίας. «Τι σχέση έχει ο Κωνσταντίνος Τασούλας, η πορεία του, η διαδρομή του, η παρουσία του ως πρόεδρος της Βουλής, η όλη του εικόνα, ο σεβασμός του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους με την ακροδεξιά;» διερωτήθηκε ο κ. Μαρινάκης.

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είπε ότι παίζουμε με τους θεσμούς, ενώ χρησιμοποίησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξει μία κυβέρνηση, μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Και κατηγορούν το κόμμα, την κυβέρνηση, που ψήφισε μια σειρά από τροπολογίες, των οποίων έκανε χρήση η Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε για να μην είναι στη Βουλή ακροδεξιά μορφώματα, ως εγκληματικές οργανώσεις. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο, η δράση η ποινική κάποιων. Αυτό έγινε με μια σειρά από πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Νομίζω ότι να βάζουμε την ταμπέλα της Άκρας Δεξιάς σε πρόσωπα που έχουν μια μακρά διαδρομή, μόνο και μόνο να ρίξουμε τοξικά στοιχεία στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν δίνει κάτι στην πολιτική αντιπαράθεση».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά, και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί τη στάση του, να αξιολογήσει το πρόσωπο, να σκεφτεί ότι δεν ανήκουν μονοπωλιακά στον δικό τους πολιτικό χώρο ενωτικά πρόσωπα.

«Έχει ο δικός τους πολιτικός χώρος ενωτικά πρόσωπα, αλλά έχει και ο δικός μας πολιτικός χώρος. Υπάρχουν, ξέρετε, και Νεοδημοκράτες και Κεντρώοι και Κεντροδεξιοί και Κεντροαριστεροί, οι οποίοι έχουν κύρος, έχουν ενωτικά στοιχεία. Γιατί, εντάξει το να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ έναν πολιτικό προερχόμενο από τον δικό του πολιτικό χώρο, ήταν μία συναίνεση εκ του ασφαλούς. Η ουσιαστική, η ειλικρινής διάθεση για συναίνεση κρίνεται όταν αξιολογείς έναν πολιτικό σου αντίπαλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βουλής που τον έχεις ψηφίσει τόσες φορές, το ξαναλέω, τρεις φορές….», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα ήταν προτιμότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με 180 ή και με 200 ψήφους, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως είναι σημαντική η ευρύτερη πλειοψηφία, αλλά πιο σημαντική είναι η συναινετική θητεία.

«Ο κ. Τασούλας θα κριθεί περισσότερο για το πόσο συναινετικός και ενωτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι. Όπως ο κ. Τασούλας, έτσι και άλλοι πρόεδροι της Βουλής, παραπέμπω στην κ. Κωνσταντοπούλου το 2015, ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία. Η παρουσία τους στο συγκεκριμένο θώκο δεν απεδείχθη και τόσο συναινετική. Άρα, ναι, σημαντική η πλειοψηφία, σημαντική η εκλογή, απευθύνουμε ξανά ένα κάλεσμα στα υπόλοιπα κόμματα, να δουν πίσω από τις ταμπέλες, πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων δεκαετιών και να αξιολογήσουν το πρόσωπο και τον πρόεδρο της Βουλής. Γιατί δεν είναι ένας βουλευτής, που είπε η αντιπολίτευση, είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ψηφίστηκε ξανά και ξανά, και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα», ανέφερε.

Για τους λόγους που δεν προτάθηκε ξανά η κ. Σακελλαροπούλου και τι συνέβη με τη σημερινή συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης είπε πως μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερα να συναντηθούν σε μια μέρα που δεν θα ήταν χαρακτηρισμένη απ’ αυτήν την ανακοίνωση.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχε μια επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα. Πρώτον: Η κ. Σακελλαροπούλου ήταν μια εξαιρετική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τίμησε το θεσμό. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι επελέγη ένα πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί ήταν άλλες οι επιταγές του 2020, άλλες οι επιταγές του 2025. Ας δει κανείς τι έχει συμβεί στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αυτά τα 5 χρόνια… Και το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι όπως είπαμε στην ανακοίνωση, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, σκοπεύει να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει μία και μοναδική θητεία, εξαετούς διάρκειας», σημείωσε.

Σχετικά με αυτή την πρόταση της ΝΔ, ανέφερε πως θα είναι μια θητεία για να μην υπάρχει το άγχος, η αγωνία, η συζήτηση, όχι από το ίδιο το πρόσωπο, από την κοινή γνώμη, της επανεκλογής.

«Είναι ένα πολύ τιμητικό αξίωμα, το κορυφαίο αξίωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θεωρούμε ότι μια θητεία είναι αρκετή, είναι ικανή. Θα ήταν λίγο αντιφατικό, θα έλεγα υποκριτικό, ενώ έχεις προτείνει την επανεκλογή ενός προσώπου, να έρχεσαι λίγους μήνες μετά και να λες ”εγώ θέλω μια θητεία”. Όλο αυτό, λοιπόν, συνθέτει αυτή την απόφαση. Που σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητική, απορριπτική, για μια εξαιρετική Πρόεδρο όπως ήταν η κ. Σακελλαροπούλου», επισήμανε.

Σχετικά με την προεδρία της Βουλής και αν θα είναι επόμενος πρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο. «Δεν νομίζω ότι θα αργήσουμε να μάθουμε και το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή