Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Πάιατ: Κεντρικός άξονας της διμερούς συνεργασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.

Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Πάιατ τόνισε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή».

«Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς, αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σημείωσε, δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως πρέσβης (η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι.

Κάθε φορά, τόνισε, «καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας -όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας».

Πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια η Αλεξανδρούπολη

Φωτογραφία: EUROKINISSΙ
Φωτογραφία: EUROKINISSΙ

Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς -όπως τόνισε- Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες».

Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνον όπως είναι σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον», και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι «ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας».

«Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι, ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση»

Φωτογραφία: EUROKINISSΙ
Φωτογραφία: EUROKINISSΙ

Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, και ιδιαίτερα η αμυντική, έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο «δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεών μας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, και πρόσθεσε:

«Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες».

Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την πολύ θερμή -όπως του μετέφεραν- υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.

Για τη θερμή υποδοχή αλλά και την πολύ καλή οργάνωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας, Κρις Γουέλ (Cris Well). «Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, εδώ στο λιμάνι, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες», τόνισε.

Η μεγαλύτερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Φωτογραφία: EUROKINISSΙ
Φωτογραφία: EUROKINISSΙ

Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Atlantic Resolve, είναι η μεγαλύτερη -μέχρι στιγμής- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγκεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και, παράλληλα, να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Στο πλαίσιο της αλλαγής των υλικών των δύο σχηματισμών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν περίπου 1.000 τεμάχια υλικού, που έχουν να κάνουν με τροχοφόρα, κοντέινερ, ειδικό εξοπλισμό και ελικόπτερα (AH-64 Apache και UH-60 και HH-60 Blackhawk).

Το υλικό της 1ης CAB ήδη φορτώθηκε και αναχώρησε για Αμερική και ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υλικό της ACB έχει προωθηθεί προς τον Βόλο, το Στεφανοβίκειο, για τη χειμερινή εκπαίδευση. Εκεί, αμερικανικά και ελληνικά πληρώματα θα συνεκπαιδευτούν, σε μια αλληλουχία ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο μέρος της ταξιαρχίας προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού, που είναι στη Ρουμανία κατά βάση, και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.


Πηγή