Δευτέρα , 2 Δεκέμβριος 2024

Πέτσας για διορισμούς: Το πτυχίο, βασική προϋπόθεση για τους διοικητές

«Βασική προϋπόθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν το πτυχίο, επίσης σε ποσοστό 72% τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, διαθέτουν και μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

Παρουσίασε δε, και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, έχουν εμπειρία ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα κρίνονται περιοδικά.

Μεταξύ των κριτηρίων για την αξιολόγησή τους ανέφερε τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση των δεικτών κόστους, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.

«Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει κάποια συνάντηση ενώ πρόσθεσε πως χθες από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ σαφής στις κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι πράγματι στόχος είναι να πηγαίνουν προς το καλύτερο και «σε αυτό επενδύουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο». Αυτό αναμένουμε και από την Τουρκία, συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις και τα λόγια». Επίσης επανάλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για τον προϋπολογισμό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες στην παιδεία και την υγεία: «Είναι σαφές για όποιον μπορεί να διαβάσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και την ‘Αμυνα οι δαπάνες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται κατά ποσό που συνολικά προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε σχετικά, αναφέροντας πως αυξάνονται οι δαπάνες στην Υγεία ενώ στην Παιδεία είπε ότι είναι αυξημένες κατά 102 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία για χειροπιαστό αποτέλεσμα καθώς είναι θέμα που συμπεριελήφθη στην ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015 με αφορμή την προχθεσινή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. «Κρατούμε όλες τις επιλογές ανοικτές», ανέφερε σχετικώς ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την άγονη μικροπολιτική αντιπαράθεση και ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών.

«Βασικό μας μέλημα είναι η βελτίωση της ζωής των Ελλήνων», υπογράμμισε ακόμη ενώ ρωτήθηκε και για το θέμα της Προεδρικής εκλογής: «Η συναίνεση δεν επιβάλλεται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή συσχετισμούς συγκεκριμένης Βουλής. Δεν θα ψάξετε σε εμάς ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση αλλά σε άλλα κόμματα, όπως ο κ. Τσίπρας που τορπίλισε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014. Το μεγάλο επίτευγμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι η απεμπλοκή της Προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής», απάντησε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα της μείωσης των τιμών για τη χρήση δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. «Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες σε αυτό το επίπεδο και θα περιμένετε νεότερα σε λίγες ημέρες», ανέφερε.

Παράλληλα απαντώντας στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπογράμμισε ότι αυτά θα μειωθούν με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που θα το πετύχουμε για το 2021 και μετά.

Μιλώντας για το προσφυγικό και τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο είπε ότι υπήρξε επικοινωνία, διαβούλευση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες πριν τις ανακοινώσεις -και αυτή η επικοινωνία θα συνεχιστεί. «Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί»


Πηγή