Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

Παπαρήγα: Συκοφαντία και παραπλάνηση, η φιλολογία περί κλειστού αρχείου του ΚΚΕ

«Η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη, από τα νιάτα ως την προχωρημένη ηλικία που έφθασε, ήταν άρρηκτα δεμένη με την πρακτική δράση της ταξικής πάλης, με την συμβολή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα» τόνισε η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου-Βιβλιοθήκη-Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» που στεγάζεται στο σπίτι που έζησε ο Χ. Φλωράκης στο Χαλάνδρι και δώρισε στο ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθη πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τονίζοντας ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης κατέκτησε επάξια τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, επισήμανε ότι «δεν μιλάμε έτσι για τον Χαρίλαο Φλωράκη επειδή για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή, ούτε μόνο γιατί διετέλεσε επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας της ΚΕ. Γιατί υπήρξαν και κάποια στελέχη που τα στερνά τους δεν τίμησαν τα πρώτα».

Η κ. Παπαρήγα επισήμανε επιπροσθέτως, την σημασία της συγκρότησης με επιστημονικό τρόπο, ενός όσο γίνεται ολοκληρωμένου ιστορικού αρχείου-βιβλιοθήκης, «που εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονο υλικό, που συμβάλλει στον υπολογισμό ό,τι καινούργιου προκύπτει, στην εξασφάλιση της συνέχειας και στα επόμενα χρόνια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Παπαρήγα, στο ότι η έννοια της επαναστικότητας δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία, «όσο κι αν αυτά είναι υποχρεωτικά χαρακτηριστικά και αρετές», αλλά προκύπτει, αναπαράγεται και αναπτύσσεται

στη διαλεκτική σχέση της θεωρητικής και πρακτικής δουλειάς. Σήμερα «συσσωρεύονται στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αλλαγές και μεταβολές», σημείωσε η κ. Παπαρήγα, οπότε αναγκαία είναι η «ιδεολογική-πολιτική-οργανωτική ετοιμότητα και προετοιμασία που καλλιεργείται καθημερινά σε μη επαναστατικές συνθήκες».

Σχετικά με την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου, πριν 10 χρόνια και δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε το Κέντρο αυτό να γίνει ένα φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών στην μάχη των ιδεών».

«Η επαναστατική θεωρία μας επιτρέπει να μη φοβόμαστε τη διάδοση της αλήθειας, για αυτό από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε την δημιουργία του Επιμορφωτικού Αρχείου-Βιβλιοθήκη Χαρίλαος Φλωράκης, επιλέξαμε να γίνει ένας χώρος ανοικτός για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν, να μελετήσουν» υποστήριξε η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ. «Είναι ευπρόσδεκτοι μη κομμουνιστές μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές, οποιοσδήποτε για τον οποιοδήποτε λόγο έχει ενδιαφέρον να μάθει για το ΚΚΕ, πιο συγκεκριμένα για μια περίοδο, μια φάση, μελετώντας αυθεντικά έγγραφα, πηγές. Ώστε να είναι βέβαιος ότι συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί μας με βάση πραγματικά στοιχεία και υλικά και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας που δυστυχώς χρησιμοποιείται σε σχολικά, πανεπιστημιακά συγγράμματα, ή άλλες εκδόσεις, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ως αφετηρία την επεξεργασία της πολεμικής με τον μαρξισμό-λενινισμό, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό» ανέφερε η κ. Παπαρήγα, σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη προσπάθεια για διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ μετά τις πλημμύρες του 1994 και χαρακτήρισε συκοφαντία και «παραπλάνηση όσων δεν ψάχνουν» τη φιλολογία περί «κλειστού αρχείου του ΚΚΕ». «Δεν έχουμε λόγο να κρύψουμε τίποτε από την σχεδόν 100χρονη ζωή του κόμματος» τόνισε σχετικά.

Στην εκδήλωση της ΚΕ μίλησαν επίσης για την λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου και για τις αρχειακές θεματικές με τις οποίες εμπλουτίζεται διαρκώς (μέχρι σήμερα έχει πάνω από 150.000 ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα) ο Νίκος Παπαγεωργάκης, ενώ στην ανιδιοτελή και ολόπλευρη βοήθεια που τους προσφέρθηκε, αναφέρθηκαν οι υποψήφιοι διδάκτορες, Φιλιώ Τόλια και Θεοχάρης Ραζάκος.

 

localStorage.clear();


Πηγή