Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Πικραμμένος: Καταρτίζουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο», ο κ. Πικραμμένος ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την κατάρτιση για πρώτη φορά ,ενός συνολικού και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στη χώρα μας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως η διαδικασία για τη δημιουργία του σχεδίου δράσης θα εκκινήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό, θα συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με πρώτο, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση θα θέσει ως στόχο το σχέδιο δράσης να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του το ταχύτερον δυνατόν. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι το εθνικό σχέδιο δράσης αποτελεί ισχυρό μέσο αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, καθώς αποσκοπεί στον συντονισμό όλων των διαθεσίμων εργαλείων και καλών πρακτικών, σε όλα τα επίπεδα μέσα στη χώρα. Έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα στη μάχη κατά της διασποράς του μίσους των ρατσιστικών μηνυμάτων και της παραποίησης της ιστορίας», υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πικραμμένος: «Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην επιμόρφωση των νέων γύρω από το Ολοκαύτωμα»

Παράλληλα, επισήμανε πως πρόσφατες ακαδημαϊκές έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι Εβραίοι στην Ευρώπη, ηλικίας μεταξύ 16 και 34 ετών, είναι πιο πιθανόν, σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία, να έχουν βιώσει αντισημιτικές συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος και τόνισε πως πρέπει να δοθεί βοήθεια τη νεολαία, ώστε να μάθει να «αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις ωραιοποιημένες απλουστεύσεις του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και πρόσθεσε: «Βασικός τρόπος για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, είναι η εκπαίδευση, γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην επιμόρφωση των νέων γύρω από το Ολοκαύτωμα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίας και είπε, πως «ανυπομονεί να ακούσει προτάσεις και ιδέες για την καταπολέμηση των φαινομένων αντισημιτισμού τις οποίες θα μπορούσαν , να ενταχθούν και να εφαρμοστούν στο εθνικό σχέδιο δράσης».

Τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης διάβασε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Το διήμερο Διεθνές Συνέδριο, διεξάγεται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και το διοργανώνουν η ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και ο δήμος Ιωαννιτών. Στο Συνέδριο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, διακεκριμένοι ομιλητές.

Δένδιας: «Ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, ακόμη και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του επισήμανε ότι η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση.

«Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, ακόμη και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη» ανάφερε και έκανε λόγο για μία νέα πανδημία που πρέπει γρήγορα να σταματήσει.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Το κύμα των ψευδών ειδήσεων, της ρητορικής μίσους, των θεωριών συνομωσίας εξαπλώνονται μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο βαθμό. Είναι καθήκον μας, να σταματήσουμε αυτήν τη νέα πανδημία το γρηγορότερο δυνατόν. Πιστεύω, πως το συνέδριο των Ιωαννίνων θα συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση».

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, η πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας πρέσβης, Ann Bernes,ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία, Γεώργιος Πολυδωράκης.

Η εισαγωγική ομιλία έγινε από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων, Γεώργιο Καλαντζή, ο οποίος τόνισε ότι καταπολέμηση του αντισημιτισμού οφείλει είναι χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς διάλογο, χωρίς πεδίο συνεννόησης. Παράλληλα, επισήμανε πως ο ανορθολογισμός που ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι εδώ, χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό ως ένα κατεξοχήν εργαλείο για να τρώσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα τον τρόπο ζωής μας, για τον οποίο πριν από μας άλλοι θυσίασαν τη δική τους.


Πηγή