Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Πιτσιόρλας: Η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή είναι η αλλαγή κουλτούρας

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» με θέμα: «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους -Τραπεζών – Επιχειρήσεων».

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι οι συμπράξεις με χρηματοδότηση ιδιωτικών, κοινοτικών και κρατικών πόρων μπορούν να θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, απ’ ότι μπορεί να φέρει μόνο η κρατική, ή η κοινοτική χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και ανέφερε ότι με σωστές κινήσεις και σχεδιασμό υπάρχει έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και ενδιαφέρον από επενδυτές για την Ελλάδα. Τόνισε ότι κατά τη διετή θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε ότι υπήρξε και ενδιαφέρον επενδυτών για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι δεν αγνοούσαν τα όποια προβλήματα συνάντησαν όσοι ήδη επένδυσαν στη χώρα, αλλά δεν εμποδίστηκαν από αυτά.

«Λέω, λοιπόν, ότι παρά τα προβλήματά μας έχουμε δυνατότητες. Διότι η Ελλάδα είναι αυτή που είναι. Και στρατηγικά πολλοί, σε πολλούς τομείς, θέλουν σήμερα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Να ξεκινήσουμε από αυτό και να βγάζουμε βήμα – βήμα τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αλλά να ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι μπορούμε. Και να μη μείνουμε ότι πρέπει πρώτα να λύσουμε τη φορολογία και να μετά να δούμε τι θα κάνουμε».

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που πρέπει να γίνει στη χώρα μας είναι η αλλαγή κουλτούρας και αυτό μας αφορά όλους» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε:

«Αν δεν συνδυαστεί ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα παντού, εάν δεν αθροιστούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στους κοινοτικούς πόρους και στους κρατικούς πόρους δε θα κάνουμε δουλειά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και επαναλαμβάνω δεν αφορά μονάχα την κυβέρνηση».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ότι «όλοι οι πολιτικοί χώροι, λίγο – πολύ, έχουν τα ίδια προβλήματα», ως προς τη νοοτροπία, σημειώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια «η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία βαθιά κρατικοδίαιτη» και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Έφερε, ως παράδειγμα, τα διαφορετικά πρότυπα που συμβολίζουν ο αγρότης που οδηγεί τα προϊόντα στη χωματερή και επαναπαύεται στην επιδότηση και ο αγρότης που παράγει και κατευθύνει τα προϊόντα του στη διεθνή αγορά. «Είναι δύο κόσμοι διαφορετικοί. Πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιο κόσμο θα ανήκουμε. Αν θα ανήκουμε στον πρώτο, ή στο δεύτερο» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Πλησιάζουμε σε ένα τέλος μιας περιόδου με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το άνοιγμα μιας νέας περιόδου, που πιστεύουμε ότι θα είναι πιο καλή, θα ανοίξει πραγματικά τη δυνατότητα να βγούμε από την επιτήρηση και τα προγράμματα και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας. Πρόσθεσε, ότι «υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπάρχει η βούληση για τις δύσκολες αποφάσεις», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια «να το κάνει με τον τρόπο που αυτή νομίζει ότι μπορεί να το κάνει» και εκτίμησε ότι «τελικώς το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».


Πηγή