Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

Στο Ντονμπάς επικεντρώνεται το σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ρίχνει το βάρος των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε το Σάββατο (28/5) ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει “σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις” με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την απελευθέρωση των 2.500 Ουκρανών μαχητών που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα το πρωί “ότι έπειτα από κοινές ενέργειες των μονάδων της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η πόλη Λιμάν απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ουκρανούς εθνικιστές”.

Η εδαφική άμυνα αυτής της “αυτοανακηρυχθείσας” δημοκρατίας από τους φιλορώσους αυτονομιστές είχε δηλώσει από την Παρασκευή στο Telegram ότι “πήρε τον πλήρη έλεγχο” της Λιμάν, με “την υποστήριξη” του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε σε βίντεο ότι ” κατάσταση σε αυτήν την περιοχή του Ντονμπάς ήταν πολύ, πολύ δύσκολη”.

Ωστόσο,είχε εκτιμήσει ότι “αν οι κατακτητές νομίζουν ότι η Λιμάν και το Σεβεροντονέτσκ θα είναι δικά τους, κάνουν λάθος. Το Ντονμπάς θα είναι ουκρανικό”.

Ουκρανία: «Ο στρατός καταστρέφει τα πάντα»

Στο Σεβεροντονέτσκ, “οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται (…) ο στρατός πολύ απλά καταστρέφει την πόλη”, διαβεβαίωσε στον λογαριασμό του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σέργκι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στα περίχωρα της πόλης όπου υπέστησαν “βαριές απώλειες”, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εκτοπίσουν τους Ρώσους από ένα ξενοδοχείο.

Όμως ο κυβερνήτης δηλώνει ότι “το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι αποκομμένο” από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές. Η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να καθίσταται δυνατή, είπε.

Ο κυβερνήτης απαντούσε σε αστυνομικό αξιωματούχο της φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, ο οποίος έλεγε την Παρασκευή ότι “η πόλη Σεβεροντονέτσκ είναι επί του παρόντος περικυκλωμένη” και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι παγιδευμένα εκεί.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε σήμερα στο Telegram ότι “(ο εχθρός) πραγματοποίησε επιχειρήσεις εφόδου στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ, Οσκολονίβκα, Τοσκίβκα, μάταια, υπέστη απώλειες και υποχώρησε σε θέσεις που κατείχε προηγουμένως”.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ήταν “μια ισχυρή νίκη” για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς “ο στρατός τους δεν είχε μεγάλες νίκες και πρέπει να τροφοδοτήσουν τον πληθυσμό τους με κάτι”.

Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στην Αρκτική

Παράλληλα, ενώ ο ρωσικός στρατός κλιμάκωνε την επίθεσή του στην ανατολική Ουκρανία, πραγματοποίησε το Σάββατο νέα επίδειξη δύναμης στην Αρκτική με μια επιτυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου.

Ο πύραυλος Zircon εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Ναύαρχος Γκορτσκόφ στη Θάλασσα Μπάρεντς, προς έναν στόχο στα ύδατα της Λευκής Θάλασσας, στην Αρκτική, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η πρώτη επίσημη εκτόξευση αυτού του πυραύλου έγινε τον Οκτώβριο του 2020.

Μετά την ανεπιτυχή επίθεση στο Κίεβο και το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) κατά την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο, όπως δηλώνουν, να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της λεκάνης εξόρυξης του Ντονμπάς, που ελεγχόταν εν μέρει από το 2014 από φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Ζελένσκι και Μπάιντεν έκαναν λόγο για γενοκτονία στο Ντονμπάς

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Μόσχα για “γενοκτονία” στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε “εκτοπισμούς’ και “μαζικές σφαγές αμάχων”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε επίσης αυτή την έκφραση.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δικαιολόγησε την εισβολή της στην Ουκρανία από μια “γενοκτονία” που φέρεται να πραγματοποιούν οι Ουκρανοί κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς.

Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση, ένας Αυστραλός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η αυστραλιανή εφημερίδα Mercury Newspaper ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο του Μάικλ Τσαρλς O’ Νιλ, 47 ετών, ο οποίος βοηθούσε τους τραυματίες στην πρώτη γραμμή, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Σάββατο στη Μαριούπολη, πόλη του νότου που οι Ρώσοι σφυροκοπούσαν επί τρεις μήνες πριν την καταλάβουν τελικά την περασμένη εβδομάδα, ένα πρώτο φορτηγό πλοίο μπήκε στο λιμάνι, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που επικαλείται εκπρόσωπο της φιλορωσικής λιμενικής αρχής.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό αντέδρασε στο Facebook χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση “χειριστική” γιατί σύμφωνα με Ναυτικό, “ενώ συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου, τα ρωσικά πλοία συνεχίζουν να μπλοκάρουν την εμπορική ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής”.

Απειλές Πούτιν για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και επισιτιστική κρίση

Ενώ η Ουκρανία, μια μεγάλη γεωργική δύναμη, δεν μπορεί πλέον να εξάγει τα δημητριακά της λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της, ο Πούτιν διαβεβαίωσε κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν και τον Σολτς ότι η χώρα του είναι “έτοιμη” να βοηθήσει “απρόσκοπτα” τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δυσκολίες που σχετίζονται με τις παραδόσεις τροφίμων προκλήθηκαν από “μια λανθασμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική των δυτικών χωρών, καθώς και από τις αντιρωσικές κυρώσεις” που επιβλήθηκαν από αυτές τις χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή για την επανάληψη του διαλόγου με το Κίεβο, ενώ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι σε νεκρό σημείο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον “επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης”.


Πηγή