Η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία που έδωσε ελπίδα τις προηγούμενες ώρες για αποκλιμάκωση έληξε άδοξα, αφού οι μάχες άρχισαν να μαίνονται ξανά.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για 10η ημέρα με τους Ρώσους να πολιορκούν την Μαριούπολη και την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, εκεί όπου οι σειρήνες ήχησαν ξανά αργά τη νύχτα. Έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό, η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.
Όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά πάντων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με πόλεμο», ενώ έκανε λόγο ότι η Ουκρανία ρισκάρει ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μιλώντας με Αμερικανούς Γερουσιαστές είχε απευθύνει δραματική έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Σφυροκοπούν» την Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο
Ο Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, δήλωσε ότι η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».
«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το CNN.
Χιλιάδες περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν
Την ίδια ώρα στο Ντνίπρο, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν προς τα δυτικά και να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς
Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου. Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκίβ και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.
Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική κοντά στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα. Εκεί νοσηλεύονται 670 άτομα, δήλωσε ο περιφερειακός Κουλέμπα μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», είπε. «Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια».
Φόβοι για εγκλωβισμένους σε συντρίμμια πολυκατοικίας
Μετά την επίθεση με πύραυλο σε μια μεγάλη πολυκατοικία στην Μποροντιάνκα στις 2 Μαρτίου, η ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι άνθρωποι μπορεί να είναι ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια του κτιρίου. Η Μποροντιάνκα έχει δεχθεί συνεχείς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, όπως και οι μικρές πόλεις γύρω από αυτήν.
«Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη
Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.
«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.
«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν. «Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.
Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν «ευρεία επίθεση»
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.
Το πρακτορείο Tass, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας -«Το ρωσικό πετρέλαιο μυρίζει ουκρανικό αίμα»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του σήμερα ότι η χώρα του επιθυμεί αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Όπως είπε οι κυρώσεις που ζητά η Ουκρανία κατά του Κρεμλίνου «περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της ρωσικής τράπεζας Sberbank από το σύστημα SWIFT, το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών για τα ρωσικά πλοία, το κλείσιμο της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρυπτονομίσματα και τη διακοπή των αγορών ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο Κουλέμπα.
Το ρωσικό πετρέλαιο «μυρίζει σήμερα ουκρανικό αίμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η αγορά του χρηματοδοτεί τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου». Επανέλαβε την έκκληση της Ουκρανίας προς τους διεθνείς συμμάχους να προστατεύσουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο από τους «βάρβαρους βομβαρδισμούς των Ρώσων» και να παράσχουν στη χώρα του «μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους και όπλα».
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
Πηγή