Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Πότε δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες το ΣΔΟΕ

Μπλόκο σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις σε θυρίδες και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής θα μπορεί να πραγματοποιεί και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που εντοπίζει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Με νέα διάταξη που ενσωματώνεται στην πολυσέλιδη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θεσπίζεται όριο φοροδιαφυγής 150.000 ευρώ και άνω προκειμένου να ενεργοποιείται το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων που έχουν εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ.

Η δέσμευση θα γίνεται, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ελεγχόμενου με αιτιολογημένη πράξη του προϊστάμενου της αρμόδιας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Εντός 24 ωρών θα ενημερώνεται για τη δέσμευση ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ισχύει από τη χρονική τη αποδεδειγμένης γνωστοποίησης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία που απευθύνεται.

Η πράξη δέσμευσης επιδίδεται εντός 10 ημερών στον ελεγχόμενο ο οποίος μπορεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλλει έγγραφες αντιρρήσεις προς το ΣΔΟΕ. Οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το ΣΔΟΕ την αποδέσμευση συγκεκριμένων ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα οποία είναι αναγκαία μόνο για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου θα παραμένουν δεσμευμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες με ειδικά αιτιολογημένη νέα πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ.

Σε όσες περιπτώσεις έχουν γίνει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και το ποσό της φοροδιαφυγής ήταν κάτω 150.000 ευρώ θα αποδεσμευθούν άμεσα.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα άρσης των δεσμεύσεων υπό προϋποθέσεις για υποθέσεις για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις του ΣΔΟΕ που έχουν μεταφερθεί στη αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις αίρονται τα περίπτωση ως εξής:

1. Για τις φορολογικές υποθέσεις κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης

2. Για τις τελωνειακές υποθέσεις εφόσον διαζευκτικά:

  • έχει εξοφληθεί ολοσχερώς το οφειλόμενο ποσό
  • έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που ακυρώνει την καταλογιστική πράξη στο σύνολο της και για λόγους ουσίας,
  • έχει εκδοθεί απαλλακτική πράξη από την αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία έχει αποσταλεί η σχετική έκθεση ελέγχου για το πρόσωπο σε βάρος του οποίο έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης
  • έχει καταβληθεί ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 70% των διαφυγόντων δασμών και φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων καθώς και των αναλογούντων τόκων.
  • έχουν ληφθούν τα προβλεπόμενα κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

localStorage.clear();


Πηγή