Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη σύνοδο των χωρών του Νότου

Ικανοποιημένες δηλώνουν κυβερνητικές πηγές για το γεγονός ότι στο κείμενο της Διακήρυξης της Μαδρίτης υιοθετήθηκαν με σαφήνεια διατυπώσεις που αφορούν στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σταθερή στόχευση της ελληνικής πλευράς.

Αποτιμώντας τα συμπεράσματα της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι αποτελούν τμήμα της Διακήρυξης οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Και ειδικότερα αναφορικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η θέση για μια νέα ώθηση στη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης ανάμεσα στα μέλη και η θέση ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και αυτής των νέων.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην παρέμβαση του θέμα για το Συριακό, τονίζοντας στη συνάντηση των 7, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν η Ευρώπη δεν αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση του Συριακού θα είναι σα να παραδέχεται την αδυναμία της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επ’ αυτού, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ότι «ως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τις περισσότερες μας βρέχει η Μεσόγειος θάλασσα έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γι’ αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σ’ αυτή τη κατεύθυνση».

Στο ίδιο πλαίσιο, συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη αναφορά ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία και πως: Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. απόφαση του 2015 που είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή και αφορά στον οδικό χάρτη για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία) και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα καταστήσει εφικτή μια αποφασιστική ήττα του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία που έχουν κατονομαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν τη σημασία που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, η οποία αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και ενισχύει τον συντονισμό τους όχι μόνο σχετικά με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το παρόν.

Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης, δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου.

Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης». «Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.


Πηγή